Εκκένωση, τραυματίες και διακομιδές - Ασκηση στο νοσοκομείο Αιγίου

Ελέγχθηκε σε συνθήκες επιχειρησιακής ετοιμότητας και «πέρασε» με πολύ καλό «βαθμό», το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας στο Αίγιο, στο οποίο χθες διεξήχθη ειδική άσκηση, στο πλαίσιο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Με τη συμμετοχή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Στρατού, το σενάριο είχε απεγκλωβισμό δύο ασθενών σε συνθήκες σεισμού, ενός τραυματία με εισπνευστικό έγκαυμα από τα Μαγειρεία, έναν ακόμα στα Επείγοντα, δύο διακομιδές ασθενών διασωληνωμένων σε νοσοκομεία της Πάτρας (με το ΕΚΑΒ) και μία γυναίκα -θύμα τροχαίου- με ενδοκοιλιακή κάκωση, που επίσης απαιτήθηκε να μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα.

Ο χώρος του ΓΝΑΑ θύμιζε «πολεμικό σκηνικό», με σκηνές παντού, ένστολους με εξοπλισμό να εκκενώνουν ορόφους, στήσιμο προσωρινού ιατρείου σε υπαίθριο χώρο κ.ά.

Παρούσα στην εκτέλεση της άσκησης ήταν η διοικήτρια Γ. Μαμμή, που συνεχάρη ιατρούς, νοσηλευτές και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμων, για την κατάρτιση και τη συνεργασία τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το νοσοκομείο μπορεί ν' ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση η άσκηση βοήθησε για να εντοπιστούν παραλείψεις, την ώρα του πανικού, να υπάρξει οργάνωση στο σύνολο των τραυματιών, στο κάλεσμα, στο πρόσταγμα, όπως και απλά πράγματα που μετατρέοπονται σε δύσκολα εν ώρα κάποιου μεγάλου συμβάντος, να προσεχθούν.