Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση για την Πατρών - Πύργου - Εντείνονται οι πιέσεις

Eγκλωβισμένη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Η υπομονή όμως της τοπικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Η εκκρεμότητα αφορά στο αν θα ενταχθεί το Πάτρα-Πύργος στην Ολυμπία οδό ή θα επαναπροκηρύξει το έργο με άλλη διαδικασία, όπως είναι το ενιαίο έργο. Υπάρχει βεβαίως και ο υπάρχων τρόπος, δηλαδή με τις οκτώ εργολαβίες εκ των οποίων

στις πέντε έχουν υπογραφεί συμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι διαφωνεί με την διατήρηση των εργολαβιών. Οι ανάδοχοί τους εκτελούν εργασίες, όπως έχει γράψει η «Π». Παρόλα αυτά, η βούληση του υπουργείου είναι να διαλύσει τις πέντε συμβάσεις και κύκλοι του υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο πεντάμηνο προκρίνουν την ανάληψη του έργου από το σχήμα που αναβάθμισε την Πατρών-Κορίνθου και προϊδεάζουν την κοινή γνώμη ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που θέλουν να καθυστερεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τα πολιτικά στελέχη της ανέλαβαν πρόσφατα τα χαρτοφυλάκιά τους και χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις που γίνονταν από το προηγούμενο φθινόπωρο ανέφεραν ότι θα φτάσουμε στην άνοιξη του 2020 μέχρι να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες τον τρόπο που θα προχωρήσει οριστικά το έργο.

Ακόμα και στην περίπτωση που συμφωνηθεί να λυθούν οι πέντε εργολαβίες, θα απαιτηθούν επιπλέον διαδικασίες, καθώς οι ανάδοχοι έχουν προϊδεάσει ότι θα αξιώσουν αποζημιώσεις. Επιπλέον, ο ένας από αυτούς, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου της «Μηχανικής» έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις δύο εργολαβίες που έχει αναλάβει.

Στο μεταξύ, οι εργασίες συνεχίζονται μετ' εμποδίων και είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο υπουργείο και τους αναδόχους ότι οι δεύτεροι δεν έχουν λάβει τις προκαταβολές που συνηθίζεται να λαμβάνουν τα κατασκευαστικά σχήματα όταν αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ένα έργο. Αντιθέτως, ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα να τους αποδίδονται χρήματα για εργασίες που έχουν πιστοποιηθεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ανάδοχοι θα δικαιούνταν να τα διεκδικήσουν με το νόμιμο τόκο.

πηγή: Πελοπόννησος.