Διακίνηση Μεταναστών: Τα κυκλώματα αρμενίζουν και στο Ιόνιο Πέλαγος - Ξεκίνησε δίκη στην Πάτρα

Διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, αλωνίζουν τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτονται σε δίκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας.

Η δίκη που ξεκίνησε χθες, αφορά σε υπόθεση διακίνησης 57 μεταναστών, μέσω του Πατραϊκού κόλπου, με ιστιοπλοϊκό σκάφος και αποκαλύφθηκε από το Λιμενικό Σώμα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθονται αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες και πολυετείς καθείρξεις, τέσσερις νεαροί Ουκρανοί, ένας ιδιοκτήτης γραφείου τουριστικών ταξιδιών, με το λεωφορείο του οποίου διακινήθηκαν δύο πολυπληθείς ομάδες μεταναστών, ένας ιδιώτης που φέρεται ως οδηγός του οχήματος προπομπού και ένα ακόμη άτομο, που φαίνεται ότι μπλέχτηκε στην υπόθεση εν αγνοία του, επειδή έγινε παράνομη χρήση του αυτοκινήτου του.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και την απολογία των κατηγορουμένων, αποκαλύπτεται η συνεργασία μεταξύ ουκρανικών και αραβικών κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, με ιστιοπλοϊκά σκάφη, στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και του Ιονίου Πελάγους.

Τη διακίνηση οργανώνουν άτομα από Αραβικές χώρες, ενώ οι Ουκρανοί χρησιμοποιούνται ως χειριστές σκαφών αναψυχής, που ξεκινούν με σκάφη από τη χώρα τους και ερχόμενοι στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στην Ιταλία, δεκάδες ανθρώπινες ψυχές, στοιβάζοντάς τις κατά δεκάδες, μέσα σε μικρά ιστιοπλοϊκά, ρισκάροντας πολλές φορές τις ζωές τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και του γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ