Δήμος Ερυμάνθου: Καμία αύξηση τελών εδώ και επτά χρόνια

Συνεδρίασε στη Χαλανδρίτσα το Δ.Σ. του Δήμου Ερυμάνθου, στο οποίο μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα της νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, που αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Στο Συμβούλιο πέραν του Δημάρχου Ερυμάνθου Θάνου Καρπή, των μελών του και των Προέδρων/Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Π.Σ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δριβίλας και η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης & ισότητας των φύλων Αναστασία Τογιοπούλου.

Ο Δήμαρχος Θάνος Καρπής στην εισήγησή του αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας σχετικά με την πρότασή της για την προστασία της πρώτης κατοικίας και του δικαιώματος στέγης για όλους τους πολίτες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κράτους δικαίου, το οποίο με τις πράξεις του και τις ενέργειές του θα επιβεβαιώνει τις κοινωνικές του ευαισθησίες, εφαρμόζοντας αντίστοιχες πολιτικές, ιδίως για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς την πρόταση της Περιφέρειας για το θέμα, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τη Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης και μίας στέγης για κάθε πολίτη.

Επίσης το λόγο έλαβαν και οι παρευρισκόμενοι συνεργάτες του Περιφερειάρχη, ενώ κατατέθηκε και η σχετική πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατά την οποία τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, υπήρξε απόλυτη αποδοχή της πρότασης η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Δήμου Ερυμάνθου.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα οικον. έτους 2018 και καθορίστηκαν τα Ανταποδοτικά Τέλη για τον επόμενο χρόνο. (Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, Ύδρευσης και Άρδευσης, Τ.Α.Π., Αποχέτευσης, Κοινοχρήστων Χώρων, κλπ.).

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, την οποία αποδέχτηκε το Δ.Σ. δεν θα γίνει καμία αύξηση για το 2018 και τα Τέλη θα παραμείνουν όπως καθορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από μία βελτιωτική παρέμβαση (μείωση) για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Σημειωτέον ότι στο Δήμο Ερυμάνθου δεν έχει γίνει καμία αύξηση Τελών κατά την τελευταία (7) επταετία, αναγνωρίζοντας στην πράξη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημότες του.

Αποφασίστηκε επίσης η σύνταξη μελέτης αναβάθμισης και βελτίωση του Δικτύου Ύδρευσης (Καλάνου, Καλάνιστρας, ΝέουΚομπηγαδίου, Καλεντζίου, κ.ά.), με χρηματοδότηση από το σχετικό Πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων  (Τ.Π.Δ.), καθώς και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. Αχαΐας και την Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. για την υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων αποχέτευσης του Δήμου (Ισώματος, Βασιλικού, Φαρών) από το Βιολογικό Καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.) για την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων με τίτλο:

  1. Βελτίωση του δρόμου από τη θέση «Μπαλκαμέικα» προς «Γάλαρο»
  2. Βελτίωση του δρόμου από τη θέση «Γιαννικέικα» της Τ.Κ. Φαρών προς τον οικισμό «Αστερίου» της Τ.Κ. Κριθαρακίων
  3. Βελτίωση του δρόμου από Ε.Ο. 33 θέση «Μπαράκες» της Τ.Κ. Σκιαδά προς την Τ.Κ. Σκούρα.

Παράλληλα αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση Αγωνιστικού Χώρου Γηπέδου Ποδοσφαίρου Ισώματος» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε τον Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δράσης και τη Στοχοθεσία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.ΕΡ.) του Δήμου, όπως και το ύψος της χρηματοδότησης για το έτος 2018.