Δήμος Ερυμάνθου: Θετικός ο πρώτος απολογισμός που αφορά έργα του ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερα θετικός χαρακτηρίζεται για το Δήμο Ερυμάνθου ο πρώτος απολογισμός που αφορά στην αξιοποίηση Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόσο σε Περιφερειακό όσο και σε Κεντρικό επίπεδο (Τομεακά Υπουργείων, κ.ά.). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη λειτουργίας του νέου Δήμου έως σήμερα, έλαβαν οριστική ένταξη χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 9.256.631 ευρώ.

Για την ένταξη των έργων και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων υπήρξε ένας μεγάλος αγώνας δρόμου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου για την ωρίμανση των προτάσεων και τη διεκδίκηση των αναγκαίων πιστώσεων.

Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και οι αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται ως προς την ένταξη των προτεινόμενων έργων, προϋποθέτουν την διάθεση Δημοτικών πόρων για τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών, την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και συμβάσεων, εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων και το κυριότερο περιοριστικές ημερομηνίες για την υποβολή των φακέλων προς αξιολόγηση και έγκριση.

Με δεδομένη την απουσία οργανωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού για τη συμπλήρωση και την ωρίμανση των φακέλων, καταβλήθηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την έγκαιρη και έγκυρη υποβολή των προτάσεων οι οποίες τελικά αξιολογήθηκαν θετικά.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ερυμάνθου έχει καταθέσει προτάσεις για την ένταξη και άλλων έργων σε Προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν προκηρυχθεί, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Παράλληλα προετοιμάζεται συγκροτώντας τους απαραίτητους φακέλους, για την υποβολή νέων προτάσεων σε Προκηρύξεις Προγραμμάτων που είναι ακόμη ανοιχτές και δεν έχει παρέλθει ακόμη η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.

Σημειωτέον ότι με εξαίρεση τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση η οποία επηρεάζει την καθημερινή του λειτουργία και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Όπως είναι γνωστό τα προβλήματα αυτά ανάγονται στο πολύ υψηλό χρέος που κληρονόμησε από τους πρώην Δήμους και στη δραστική περικοπή των Χρηματοδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τους Δήμους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔ) την τελευταία διετία έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 53% σε σχέση με το 2010.