Γιώργος Τελώνης: Κακώς υστερούμε στον Τουρισμό. - Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμοι σε όλη την περιοχή, οφείλουμε να καταστρώσουμε ένα περιφερειακό πλάνο, το οποίο να υπηρετήσουμε πιστά. Για τον τουρισμό της Αχαίας, χρειάζεται και ένα περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο, ενταγμένο βεβαίως στο εθνικό σχεδιασμό στις βασικές αρχές του, αλλά και με τις δικές του, ξεχωριστές πινελιές.

Στον τουριστικό χάρτη η Δυτική Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό. Δεν το αξίζουμε. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί και να σχεδιάσουμε αυτό που πρέπει, όπως πρέπει. Να χαράξουμε τη νέα στρατηγική μας στο θέμα, με πρώτο άξονα την ολοκληρωτική αξιοποίηση της προβολής της περιοχής μας, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που ήδη έχουν εγκριθεί".

Αυτά δηλώνει μιλώντας στην εφημερίδα "Γνώμη", ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης.

Είναι αισιόδοξος πως η περιοχή μας μπορεί να εκτοξευθεί στο μέλλον, αποκτώντας σύγχρονες υποδομές, επενδύοντας στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας που θα της προσδώσει ιδιαίτερη αξία, αλλά και καταστρώνοντας ένα περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο δράσης, στο οποίο θα ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους.

Μιλώντα εθνικά για τον τουρσιμό θα πει: Oι ανταγωνιστικές, για εμάς, τουριστικές αγορές έχουν ανέβει κατακόρυφα. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Κροατία. Προσφέρουν ελκυστικά πακέτα, άκρως ανταγωνιστικά, και είναι οι βασικοί αντίπαλοί μας στο παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή οι πιο ηχηροί δικοί μας προορισμοί έχουν ανεβάσει, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, τις τιμές και καταλαβαίνετε ότι αυτό μετράει… Λάβετε υπόψη σας, πάντως, ότι στην πτώση που παρουσιάζει ο τουρισμός μας παίζει ρόλο και η γενικότερη κόπωση που εμφανίζεται στο τουριστικό σώμα και σε ευρωπαϊκή και σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώγες, αη θέση του είναι:

- Εκτιμώ ότι άλλαξε άρδην ο αρχικός σχεδιασμός και γι’ αυτό, πιθανότατα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Η αρχική επιδίωξη ήταν οι αθλητικές κατασκευές που θα γινόντουσαν για τους Αγώνες να έμεναν προίκα στην πόλη, αλλά, όπως φαίνεται, δεν κατέστη δυνατό αυτό, δεν πήγαμε στο μοντέλο των νέων κατασκευών και εκεί νομίζω χάθηκε λιγάκι η επαφή με τα χρονοδιαγράμματα.

Κι άλλες φορές και σε πάσης φύσεως θέματα, και στην Πάτρα και στην Ελλάδα, έχουμε καθυστερήσει, και οριακά μάλιστα, όπως τώρα για παράδειγμα, αλλά στο φινάλε τα καταφέραμε. Θα δείτε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Μια χαρά θα τα πάμε και θα ανατρέψουμε το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει λίγες μέρες πριν τους Αγώνες.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή να αφήσει φαρδύ-πλατύ το αποτύπωμά της. Και θα δείτε ότι θα τα καταφέρει, αρκεί να πάμε όλοι μαζί, μονιασμένοι, αποφασισμένοι, ενωμένοι.