Γενικός Γραμματέας Υποδομών: Μέχρι τέλος 2020 τα νέα από Βρυξέλλες για Πατρών- Πύργου

Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε τα νέα για την Πατρών- Πύργου. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα υπογραμμίζει το ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στην υλοποίηση πολύ μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης:

*Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη αυτή την ευκαιρία να μην την αφήσει να πάει χαμένη.

Με τα 32 δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν, μπορούμε να επαναφέρουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης στα προ κορονοϊού επίπεδα, όταν η χώρα φαινόταν ξεκάθαρα πως εξερχόταν από τη δεκαετή κρίση.

Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνησή μας θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα έργα υποδομών έχουν κεντρική θέση στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, αφού έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία.

* Θέλουμε να αποφύγουμε τη μεταφορά ήδη ενταγμένων έργων σε νέα περίοδο. Στόχος μας είναι να απορροφηθεί το σύνολο των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Αλλωστε, ένα από τα ζητούμενα του Ταμείου είναι να υπάρχει συνέργεια και συμπληρωματικότητα στο σχεδιασμό. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν όμως τόσα έργα και τόσες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και αποτελεί για μας τεράστια πρόκληση να τα καταφέρουμε.

Κι εδώ θέλω να τονίσω ότι η πρόσθετη αξία των έργων αυτών θα έρθει μέσω της άμεσης κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα. Εκεί στοχεύουμε. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ωθήσει την οικονομία να πάρει και πάλι τα πάνω της.

*Η Πατρών-Πύργου είναι έργο υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση. Είναι έργα αναγκαίο, τα χρειάζονται οι πολίτες αλλά έχουν και κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο. Ομως την παραλάβαμε εντελώς βαλτωμένα, με σύνθετα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, κι έπρεπε να τρέξουμε για καλύψουμε το χαμένο χρόνο.

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Αυτό το πολύπαθο έργο, που παραλίγο να καταδικαστεί για πάντα λόγω ανεύθυνων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ταυτόχρονα, μέχρι να παραδοθεί ο νέος δρόμος, προχωράμε άμεσα σε επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας ύψους 25 εκατ. ευρώ στον υφιστάμενο δρόμο, προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί καρμανιόλα.

Σε επίσης πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι επαφές μας και για τον Ε-65. Περιμένουμε την τελική έγκριση της ΕΕ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, ύψους 443 εκατ. ευρώ,