Αχαϊκή: Πέντε χρόνια από το αναίτιο κλέισιμο της Τράπεζας

Σωστά έκλεισαν την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα; Μάλλον την... εκτέλεσαν επειδή είχε επιτόκια άνω του 7% στην προθεσμιακή κατάθεση δημιουργώντας πρόβλημα στον αναταγωνισμό! Και αυτό το λέμε γιατί την έκλεισαν με το εξευτελιστικό επιχείρημα ότι από την κεφαλαιακή της επάρκεια έλειπαν... 8 εκατομμύρια ευρώ!!!

Μην σας πούμε πόσα δισ. ευρώ έλειπαν τότε από την κεφαλαιακή επάρκεια των μετέπειτα συστημικών Τραπεζών.

Με την φασιστικής έμπνευσης ενέργεια του κλεισίματος κατάκλεψαν 14.000 μεριδιούχους, ενώ αφαίρεσαν από την τοπική οικονομία οξυγόνο.

Φυσικά η Τράπεζα είχε και εσωτερικά προβλήματα διαχείρισης όχι τέτοια όμως ώστε να κλείσει. Να γιατί 5 χρόνια μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει φέρει την υπόθεση στις αίθουσες (όταν σε άλλες περιπτώσεις είχαμε και συλλήψεις).

Πάντως η έρευνα που έχει γίνει αποδίδει ευθύνες των κλιμακίων ελέγχου της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας αλλά και κακή συμπεριφορά πολλών μελών του ΔΣ. Αυτά, περιγράφει αναλυτικά το ογκωδέστατο πόρισμα που έχει διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές της Πάτρας από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Το πόρισμα αναφέρει το ήδη γνωστό ότι "εκμεταλλευόμενα τη θέση τους, τα μέλη αυτά χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαια της τράπεζας που διοικούσαν για ίδιο όφελος με χορηγήσεις, με ανεπαρκείς καλύψεις και ασφάλειες.

Στο πόρισμα που μέρος του δημοσίευσε το Documento αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κατά παράβαση των βέλτιστων αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγήσεων προς τα μέλη του ΔΣ της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας τα ίδια τα μέλη είχαν εγκρίνει τις χορηγήσεις είτε προς τον εαυτόν τους είτε προς επιχειρήσεις συμφερόντων τους».

Υπάρχει απάντηση πάντως: "Δανειζόμασταν ώστε να ενισχύσουμε την κερδοφορία της Τράπεζας. Άλλωστε όλα τα δάνεια πληρώθηκαν πλην δυο περιπτώσεων.

Η ΤτΕ γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα

Οπως αποκαλύπτει στο Documento ο οικονομολόγος Αθανάσιος Μπέλλας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος των 15.000 μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες των μελών της διοίκησης από το 1999!

«Από το 1999 η Γενική Επιθεώρηση της Τράπεζας της Ελλάδος με την ΑΠ 469/1999 έκθεσή της, που είχε σταλεί στον πρόεδρο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, είχε διαπιστώσει εκτός των άλλων ότι κατά παράβαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων είχαν χορηγηθεί δάνεια προς μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας χωρίς να υπάρχει σε αυτά πιστοδοτική ικανότητα. Ομως τότε κανείς δεν μας ενημέρωσε και η ΤτΕ δεν έλαβε τα μέτρα που όφειλε. Επίσης ποτέ δεν έλαβε γνώση για όλα αυτά που συνέβαιναν το ανώτατο όργανο της τράπεζας που ήταν η γενική συνέλευση των μεριδιούχων» λέει ο κ. Μπέλλας.

Η έκθεση μάλιστα είχε δημοσιοποιηθεί από την εφημερίδα "Ημέρα" στην οποία η Τράπεζα έκανε αγωγή αλλά την έχασε. Φάνηκε τότε ότι η συμπεριφορά της διοίκησης της Τράπεζας "ήταν η συνήθη" (δηλαδή σε όλες τις Τράπεζες υπήρχε τέτοια ελαστικότητα στις αποφάσεις).