Αχαΐα: Ρώσοι επιθεωρητές στον Αραξο για πυρηνικά

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας τράβηξε η αεροπορική βάση του Αράξου στην Αχαΐα μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να σκέφτονται μετακίνηση των πυρηνικών βομβών που διατηρούν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον αυτό μάλιστα μετατράπηκε σε αυτοψία στην αεροπορική βάση, στις 30 Οκτωβρίου, από Ρώσους ειδικούς.

Μάλιστα η επίσκεψη των Ρώσων αξιωματικών στη βάση του Αράξου, είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ρωσίας, με σχετικό δελτίο τύπου (28/10/2019), με την υπογραφή του επικεφαλής του Εθνικού κέντρου για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου Sergei Ryzhkov.

Να σημειωθεί ότι, η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών του ΑΑΣΕ. Στο άρθρο 9 του εγγράφου προβλέπονται επισκέψεις αξιολογήσεων, με σκοπό την επαλήθευση των αιτήσεων στοιχείων που ανταλλάσουν οι σύμβαλόμενες χώρες για τον οπλισμό που διατηρούν.

Οι Ρώσοι επιθεωρητές επισκέφθηκαν τον στρατιωτικό χώρο και ενημερώθηκαν από την διοίκηση σχετικά με το προσωπικό όπως επίσης, τα κύρια οπλικά συστήματα και τον εξοπλισμό όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Βιέννης, σχετικά με τα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ασφάλεια μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Μάλιστα για την επίσκεψη των Ρώσων αξιωματικών στη βάση του Αράξου, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ρωσίας είχε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου, με την υπογραφή του επικεφαλής του Εθνικού κέντρου για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου Sergei Ryzhkov.

Σύμφωνα με πληροφορίες - όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου - οι Ρώσοι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν παρουσία πυρηνικών όπλων στον Αραξο.