Από τα 300 διαβατήρια των εργατών της Μανωλάδας που κάηκαν στην φωτιά έχει εκδοθεί μόλις 1!

Την Τρίτη, 8 Γενάρη, οι μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας, με την στήριξη και βοήθεια των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τους άθλιους όρους ζωής και δουλειάς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθώς τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους έχουν χειροτερέψει μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό τους το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εργαζόμενοι μετανάστες με συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή, ακόμα και η έκτακτη οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί η υπουργός Εργασίας σε αυτούς που έχασαν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι στην πυρκαγιά ακόμη δεν έχει δοθεί, ενώ η Υπουργός Εργασίας δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση παρά το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την κινητοποίηση.

"Αναφορικά με την ανάγκη για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη, ενώ το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές, κοροϊδεύοντας από κοινού τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση στηρίζει τους μεγαλοφραουλάδες της περιοχής και τα κέρδη τους

Την ίδια ώρα, οι μετανάστες εξακολουθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Τις επόμενες μέρες ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος για την αδήλωτη εργασία από τους αρμόδιους μηχανισμούς.

Στη Μανωλάδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ζουν σε πρόχειρα παραπήγματα μέσα στη βαρυχειμωνιά χωρίς στοιχειώδη προστασία από το κρύο, χωρίς νερό και ρεύμα.

Μάλιστα, συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στους μεγαλοκαλλιεργητές και να αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς τους. Παράλληλα παραμένει το πρόβλημα των διαβατηρίων των εργατών που κάηκαν στην φωτιά, καθώς από τα 300 που έχουν αιτηθεί, έχει εκδοθεί μόλις 1"! αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.