Απόστολος Κατσιφάρας: «Πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας πάνω από τη Μεσόγειο»

Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Πολιτικού  Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής  της CPMR

Η πολιτική συνοχής και το μέλλον της Ευρώπης απασχόλησαν μεταξύ άλλων τις σημερινές εργασίες του Πολιτικού  Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής  της CPMR, που συνεδριάζει  στην Περιφέρεια της Μούρθια της Ισπανίας.

 Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που προεδρεύει της διαδικασίας, περιέγραψε το τοπίο που διαμορφώνεται, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:  «Η εμφάνιση νέων προκλήσεων εντός και εκτός της ΕΕ, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (BREXIT), το μεταναστευτικό και η ανεργία είναι ζητήματα που ασκούν τεράστια πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδυάζουν ένα δύσκολο παζλ που για να λυθεί χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Η συνοχή είναι η πιο καθοριστική, καίρια πολιτική της Ευρώπης. Δεν μπορείς να δώσεις απαντήσεις στα διαχρονικά και τα νέα ζητήματα, περιορίζοντας δραστικά τους πόρους» τόνισε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις Αναδυόμενες Στρατηγικές και Πρωτοβουλίες, και  τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το Μέλλον της Συνεργασίας στη Μεσόγειο.  «Θα πρέπει να υποστηριχθούν και να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά πλαίσια Μεσογειακής συνεργασίας, όπως είναι η Πολιτική Γειτονίας, τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, η Ένωση για τη Μεσόγειο, οι υφιστάμενες και αναδυόμενες μακροπεριφερειακές και θαλάσσιες στρατηγικές στη Μεσόγειο κλπ., ώστε η συνεργασία αυτή να είναι αποτελεσματικότερη» τόνισε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται  «ένα συνεκτικό και πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας πάνω από τη Μεσόγειο (Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, Πρωτοβουλία Δυτικής Μεσογείου, Ατζέντα για τη Γαλάζια Οικονομία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, έργα και οριζόντιες δράσεις), που μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, όπως επίσης να προάγει τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή». 

*Απόσπασμα από την Ομιλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=sCe-9B_1KHk&feature=youtu.be