Ανησυχία στο Ρίο: Θα μας πνίξουν βροχές και κρατική αμέλεια

Την ανησυχία του για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων στην Πάτρα εξαιτίας της έλλειψης έργων προστασίας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος διοίκησης Διονύσης Πλέσσας στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου.

Επεσήμανε ότι τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα μέσω ΕΣΠΑ. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη δημοτική ενότητα Ρίου διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ λόγω μη διευθέτησης μεγάλων όγκων νερού με δίκτυα παροχέτευσης, παραμένοντας απροστάτευτη η περιοχή» είπε ο αντιδήμαρχος και απέδωσε την ευθύνη την κυβέρνηση ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να απαιτήσει την κατασκευή τους.

Ο Δ. Πλέσσας υπενθύμισε ότι ο Δήμος έχει αναδείξει το θέμα σε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών. «Η αρμοδιότητα του καθαρισμού των υδατορεμάτων, ποταμών και χειμάρρων έχει περάσει πλέον στην Περιφέρεια με το ν. 4555/18 (Κλεισθένης 1) και φυσικά ο Δήμος θα συνδράμει όπου απαιτηθεί με όσα μέσα διαθέτει για το σκοπό αυτό» επεσήμανε ο Δ. Πλέσσας και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται τεχνικά έργα σε ποτάμια κ.λπ., για την αντιπλημμυρική προστασία ιδιαίτερα σε Χάραδρο, Ξυλοκέρα, Παναγίτσα, τα οποία είτε δεν είχαν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε έχουν καταστραφεί λόγω παρέλευσης πολλών ετών.

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τις απαιτούμενες μελέτες και τις κατασκευές των έργων» είπε ο αντιδήμαρχος και υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΠ και οι δημοτικές υπηρεσίες εξαντλούν τις δυνατότητες που έχουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση.