Ανέβηκε και άλλο ο δείκτης της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα τον Μάιο – Πάμε σε εποχές μνημονίων

Νέα σημαντική αύξηση των καταγεγραμμένων ανέργων καταγράφηκε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Μάιο στη Δυτική Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί η πανδημία και το lockdown κυρίως στις υπηρεσίες τουρισμού, εστίασης και αναψυχής αλλά και ευρύτερα στο περιφερειακό εμπόριο και οικονομία.

Τα στοιχεία μάλιστα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΑΕΔ, ανατρέπουν τον ισχυρισμό ότι η Δυτική Ελλάδα, λόγω του μικρότερου μεριδίου στην τουριστική αγορά της χώρας (1-2% του τουρισμού), είναι λιγότερο ευάλωτη στον κορονοϊό.

Και παράλληλα προβληματίζουν σε σχέση με το μέλλον της αγοράς εργασίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες Εγγεγραμμένων Ανέργων -αναζητούντων και μη, εργασία- που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, στη Δυτική Ελλάδα, τον περασμένο μήνα Μάιο,

> οι άνεργοι ήταν 83.128 άτομα, αυξημένοι κατά 10,7 χιλιάδες σε σχέση με το Μάιο του 2019,

>οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν στους 79 χιλιάδες περίπου, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, αυξημένοι κατά 12,5 χιλιάδες σε σχέση με το Μάιο του 2019 ενώ

> μόλις 500 άτομα σε επίπεδο Περιφέρειας, σταμάτησαν να αναζητούν εργασία, συγκριτικά με τα νούμερα του περασμένου Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019 ζητούσαν εργασία 66.499 άτομα στη Δυτική Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2020 79.617 και τον περασμένο μήνα Μάιο 78.974).

ΔΙΜΗΝΟ «ΦΩΤΙΑ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2020, λόγω του κορονοϊού, έχει δημιουργηθεί πλέον μια δεξαμενή 10.000 και πλέον ανέργων σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας. Η οποία δεν αδειάζει καθώς η επανεκκίνηση οικονομίας και τουρισμού, γίνεται με αργούς ρυθμούς, μήνα με μήνα.

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον είναι το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα φαίνεται να εξαρτάται πλήρως από εστίαση και αναψυχή, σε επίπεδο αγοράς εργασίας, καθώς,

> ενώ τον Μάιο του 2019 το 'μερίδιο' στην ανεργία ήταν 7,68% της χώρας, φέτος, τον περασμένο μήνα, το μερίδιο' των ανέργων σε επίπεδο χώρας διπλασιάστηκε στο 14,8% της χώρας.

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής με 384.562 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 221.566 άτομα. Πλέον όμως, από τη Δυτική Ελλάδα προέρχονται ο ένας στους 8 ανέργους σε όλη τη χώρα.

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ... ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η επίπτωση πανδημίας στην οικονομία είναι πλέον εμφανής καθώς τον περασμένο Μάρτιο η ανεργία στη χώρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό, για την περίοδο των μνημονίων ποσοστό 14% ενώ, από τον περασμένο μήνα Μάιο με τους 1,1 εκατ. ανέργους σε όλη τη χώρα, επιστρέψαμε σε μνημονιακούς... ρυθμούς ανεργίας.

Η ανεργία στην Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει το 15% ενώ η πρόβλεψη είναι πλέον ότι μπορεί να ανέλθει έως και το 22% στα ύψη ρεκόρ της εποχής των μνημονίων.

πηγή: Πελοπόννησος.