Αγωνία για την φέτα στη Δυτική Ελλάδα - Συνάντηση στην Περιφέρεια για τις τιμές

Οι ενώσεις συνεταιρισμών συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την πίεση των χιλιάδων παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος στη Δυτική Ελλάδα, για σταθερή τιμή παραγωγού πάνω από 90 λεπτά/λίτρο, ενώ τα τυροκομεία σταματούν την απορρόφηση της παραγωγής, ζητώντας πολύ πιο χαμηλή τιμή στο γάλα και βοήθεια μάλιστα, προκειμένου να απορροφηθούν εκατοντάδες τόνοι φέτας και γραβιέρας ΠΟΠ, που παραμένουν απούλητοι στις αποθήκες τους.


Στο στόχαστρο όλων οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς η νοθεία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα την εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό και την «ελληνοποίησή» του, με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες, που εξάγουν φέτα ΠΟΠ και άσπρο τυρί, τύπου φέτα.
Όλα τα παραπάνω εκτέθηκαν σε συνάντηση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στα άμεσα μέτρα που ζητήθηκαν, ήταν, η απορρόφηση της φέτας που παραμένει στις αποθήκες από τις περιφέρειες σε ενιαία τιμή, για τις ανάγκες των προγραμμάτων για απόρους (ΤΕΒΑ).
Στο μόνο σημείο που... συμφώνησαν, όλοι, ήταν: Η στήριξη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, προκειμένου να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή της χαώδους σημερινής κατάστασης στην αγορά (μεταποίηση και διακίνηση).
Η Διεπαγγελματική, για την οποία αγωνίζονται και πρωταγωνιστούν, μάλιστα, εδώ και μια διετία, τοπικές ενώσεις, όπως ο ΑΓΣ Καλαβρύτων, συνεχίζει να παραμένει στα χαρτιά εξαιτίας της ασυνεννοησίας μικρών και μεγάλων τυροκομείων και Ενώσεων Γαλακτοπαραγωγών.