Αίγιο: Πεζοδρόμηση ή τραπέζια στο δρόμο; - Πόσο κάτω πάνε τα τέλη της Εστίασης

Πολλές προτάσεις και απόψεις έχουν καταγραφεί, σε επίπεδο Δήμου Αιγιάλειας, σχετικά με τον τρόπο που θα επανεκκινηθεί ο ευρύς χώρος της Εστίασης στο Αίγιο, από την 1η Ιουνίου, οποίος θεωρείται πολύπλευρα καθοριστικός για την τοπική οικονομία, καθότι συνδέεται άρρηκτα με την τοπική επιχειρηματικότητα, τον τουριστικό τομέα και την απασχόληση

Αυτό που κυριάρχησε όμως στη σύσκεψη της Παρασκευής, στο Δημαρχείο Αιγίου, ανάμεσα σε καταστηματάρχες της κεντρικής οδού Μητροπόλεως και τη δημοτική αρχή (Δ. Καλογερόπουλος, Β. Ψυχράμη, Γ. Τριανταφυλλόπουλος), δεν ήταν το σύνηθες θέμα της τελευταίας περιόδου - δηλαδή η χαμηλότερη διαμόρφωση των δημοτικών τελών - αλλά ο νέος τρόπος λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ κ.ά. καταστημάτων Εστίασης, που πιθανά αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε ο δήμος, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά, πληροφορίες της «ΠτΔ» θέλουν τους αρμόδιους να επεξεργάζονται δύο ιδιαίτερα σενάρια, για την επόμενη μέρα.

1ο - Να παραχωρηθεί τμήμα του οδοστρώματος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων - πέραν των πεζοδρομίων που τώρα καταλαμβάνουν - ώστε να αραιωθούν, να μη μειωθούν και κατά συνέπεια και ο αριθμός των πελατών τους. Σ' αυτή την περίπτωση, ο χώρος που θα καταληφθεί (νομίμως) από τα καταστήματα θα είναι αυτός που σήμερα πιάνουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα του μονόδρομου, με διαχωριστικές ζαρντινιέρες - που θα τοποθετήσει ο δήμος - από το δρόμο κίνησης των τροχοφόρων.

2ο - Να ισχύσουν όλα τα παραπάνω, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο, να πεζοδρομηθεί το τμήμα της οδού Μητροπόλεως, από Μελετοπούλων μέχρι Αράτου, καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αυτό θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους θαμώνες, αφού δεν θα κυκλοφορούν ΙΧ και δίκυκλα, τις ώρες καλοκαιρινής αιχμής και όχι απόγευμα ή το βράδυ, όπου η κίνηση είναι ισχνή, πολλά δε μαγαζιά δεν ανοίγουν καν.

Τα δύο παραπάνω βήματα, από κάποιους εκ των συνομιλητών των δύο πλευρών, θεωρούνται και μια καλή πρόβα για μελλοντική μόνιμη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αλλά γιατί όχι και για πλήρη πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής, επ' αυτών αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, αφού σε περίπτωση που υλοποιηθεί το 2ο σενάριο, απαιτείται συνεννόηση για έγκριση από την Τροχαία, που θα πρέπει , χωρίς προβλήματα, να διοχετεύσει την κυκλοφορία από Μελετοπούλων, Φαραζουλή, Αιγιαλέως και Ρ.Φεραίου προς Σολωμού.

Στην πρώτη συνάντηση (της Πέμπτης), ανάμεσα στη δημοτική αρχή, την Επιτροπή Καταστημάτων Εστίασης - Αναψυχής Αιγιάλειας (Γ. Σταθακόπουλος, Γ. Κατσιμπίρης, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Ι. Κοσσιέρης και Στ. Βαρδάκης), τους επιμελητηριακούς (Αρ. Τηλιγάδης, Βίλλιος) και της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, παρότι δόθηκε έμφαση στα τέλη που θα ισχύσουν, από 1η Ιουνίου μέχρι τα τέλη του 2020, δεν διαφάνηκε πλήρως ο προσανατολισμός του δήμου για το ποσοστό της μείωσης των τιμών τους.

Ο δήμαρχος Δημ. Καλογερόπουλος, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά σύμφωνα με τους ακροατές του, αρκέστηκε να πει ότι «θα υπάρξει γενναιοδωρία».

Στη σύσκεψη όμως της επόμενης μέρας, με την αντιπροσωπεία της Εστίασης στην οδό Μητροπόλεως, φαίνεται πως η συζήτηση είχε στο βάθος ένα - κάποιο μέγεθος της οικονομικής απόφασης της δημοτικής αρχής.

Κατά πληροφορίες της «ΠτΔ», διαφάνηκε πως η μείωση των τελών θα είναι τουλάχιστον στο 50% και η τελική απόφαση θα γίνει γνωστή μέχρι τις 17 Μαΐου, περιλαμβάνοντας τις κατηγορίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.ά.

Αυτό που παραμένει ως ερώτημα είναι, αν ο δήμος για τους παραπάνω χώρους που θα δώσει στα καταστήματα, θα υιοθετήσει το αίτημα των επαγγελματιών για συμβολική χρέωση 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, παντού.

Επίσης, εξετάζεται από τη δημοτική αρχή να προνοήσει για ένα απαιτούμενο δεύτερο πακέτο βοήθειας σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, κάτι που αν ισχύσει ως φιλοσοφία θα επηρεάσει προς τα κάτω τις τωρινές μειώσεις των τελών.

> Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, δηλώνει σε όλους τους τόνους: «Δεν θα πάρουμε αποφάσεις τυχάρπαστα και λαϊκίστικα ή ευήκοα. Δεν θα κάνουμε λάθη του παρελθόντος. Οχι μέτρα αποσπασματικά, αλλά συνολικά κι αφού δούμε το κράτος τι θ' αποφασίσει, του δείξουμε όμως και το οικονομικό πρόβλημα που έχουμε με τα σκουπίδια».

> Η Επιτροπή Εστίασης - Αναψυχής πάντως συνεχίζει να «κρατά μικρό καλάθι» και ζητά από τον δήμο:

- Να μην καταβληθεί φόρος παρεπιδημούντων (0,5% και 5%) από 14 Μαρτίου έως 31 Δεκεμβρίου.

- Να πληρωθούν συμβολικά τα τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες, παραλίες, πεζοδρόμια κ.λπ., λόγω μειωμένου αριθμού πελατών.

- Εάν έχουν καταβληθεί τέλη, όσο ήσαν κλειστά τα καταστήματα (στο χρόνο απαλλαγής από το κράτος), αυτά να συμψηφιστούν με μελλοντικά.

- Να ανασταλούν οι δόσεις και οι κατασχέσεις σε ρυθμισμένα παλιότερα χρέη προς τον δήμο.

- Να μειωθούν τα ενοίκια δημοτικών ακινήτων.

- Να γίνεται απολύμανση των κοινοχρήστων χώρων.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ