Αίγιο: «Εξωση» του Πανεπιστημίου Πατρών από την παλιά Χαρτοποιία

Χωρίς να χάνει χρόνο, λίγες μόνο ημέρες μετά την αρνητική απάντηση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, ότι δεν την ενδιαφέρει η χρήση των κτισμάτων της παλιάς Χαρτοποιίας πλησίον του παραρτήματος της Φυσικοθεραπείας, η νέα δημοτική αρχή της Αιγιάλειας προχώρησε σε απόφαση να πάρει πίσω την παραχωρημένη περιουσία στο πρώην ΤΕΙ της Πάτρας, για την ανάπτυξη τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η δωρεά είχε γίνει το 2003 από τον τότε Δήμο Αιγίου, συνολικής έκτασης επιφανείας 85.000 τ.μ, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και μηχανημάτων, με χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης 4 τμημάτων μέχρι το 2010, με αντίστοιχες κατασκευές, ωστόσο παρήλθε 15ετία και μόνο ένα τμήμα λειτουργεί, «κόντρα» στον αρχικό όρο της παραχώρησης.

Η εισήγηση του δημάρχου Δημ. Καλογερόπουλου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν να γίνει μερική ανάκληση της δωρεάς των χώρων, πλην της στέγης του τμήματος Φυσικοθεραπείας.

«Είναι αναγκαία, προκειμένου να έχει ο δήμος τη δυνατότητα να εντάξει τα ακίνητα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, προς εκμετάλλευση, ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής» υποστήριξε, επανερχόμενος στο παλαιότερο σχέδιο δημιουργίας «Πολυχώρου».

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Χρ. Γούτος αντέδρασε άμεσα και έντονα, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν ενημέρωσε την κοινωνία και τις δημοτικές παρατάξεις για την άρνηση της πρυτανικής αρχής να υιοθετήσει το πάνδημο αίτημα παραμονής της «Οπτικής - Οπτομετρίας» ή και άλλων νέων τμημάτων, αποφασίζοντας βιαστικά ότι αυτό παύει να υφίσταται, χωρίς καμία αντίδραση, κινητοποίηση ή άσκηση πίεσης προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Αποκρύψατε την αρνητική εξέλιξη, δεν παλέψατε καν το αίτημα και κλείνετε το θέμα με μια μονοκονδηλιά. Δεν έχετε τέτοια εντολή από τους δημότες, αν και άλλα λέγατε προ εκλογών» τόνισε ο κ. Γούτος

Ο κ. Καλογερόπουλος, αντέτεινε ότι σε περίπτωση που προβλεφθεί η δημιουργία επιπλέον τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Αίγιο, ο δήμος θα παραχωρήσει άμεσα υποδεικνυόμενη έκταση για τη λειτουργία τους, πιθανά όχι απαραίτητα στη Χαρτοποιία.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ