Ήλθον είδον και απήλθον!!! Άπραγοι οι κάτοικοι αλλά χρήσιμα τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας

Η προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης και κατ`επέκταση των ευθυνών για την διαχείριση των απορριμμάτων όξυνε ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ δημοτικής αρχής και κατοίκων της ανατολικής Αιγιάλειας που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Με τη μειοψηφία να αποχωρεί διαμαρτυρόμενη για την άρνηση Παναγόπουλου να εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα της διαχείρισης από πλευράς δημοτικής αρχής και της κατάστασης που επικρατεί στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, η κατάσταση έφτασε στην κυριολεξία στα άκρα… με το δήμαρχο «καλυπτόμενο» πίσω από την εισαγγελική εντολή «έκτακτης ανάγκης» μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου που στην ουσία άνοιξε το δρόμο για να πηγαίνουν και πάλι τα σκουπίδια όλου του δήμου στην Αιγείρα, μετά την κατάληψη των κατοίκων.

Το πανό διαμαρτυρίας είχε στηθεί από νωρίς έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων και πολυπληθείς αντιπροσωπεία των κατοίκων της ανατολικής Αιγιάλειας είχε κατακλύσει την αίθουσα καταθέτοντας προς τη δημοτική αρχή και τους επικεφαλής των παρατάξεων έκθεση και καταγγελία του CIDS (η οποία έχει προωθηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) σε σχέση με τη λειτουργία του «επικίνδυνου και χωρίς αδειοδότηση λεγόμενου: ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το έγγραφο που διακινήθηκε.

Ωστόσο ο δήμαρχος κατά την προ ημερησίας συζήτηση δεν έκανε αναφορά στο θέμα των απορριμμάτων κι όταν έφτασε η ώρα τοποθετήσεων των επικεφαλής ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε να εισαχθεί προς συζήτηση συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος σήμερα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «καταρχάς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της ανατολικής Αιγιάλειας που επί τρεισήμισι χρόνια ανέχτηκαν να πηγαίνουν τα σκουπίδια όλου του δήμου στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας». Επέμεινε δε να εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα παρά την άρνηση του δημάρχου και τέθηκε σε ψηφοφορία με τους «11» δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας (απουσίαζαν Θεοδωρακόπουλος και Παπακωσταντίνου) να τάσσονται υπέρ της συζήτησης χθες και τους «17» συμβούλους της δημοτικής αρχής να αρνούνται τη συζήτηση του θέματος υποχρεώνοντας στην ουσία τους κατοίκους, να έρθουν από την ανατολική Αιγιάλεια, να δουν, να μην συζητηθεί το θέμα τους, και να αποχωρήσουν.

Από πλευράς της παράταξης Θεοδωρακόπουλου ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου που έκανε λόγο για υπεκφυγές, όπως και ο Βασίλης Τομαράς που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επί διόμιση χρόνια συστηματικά αποφεύγει τη συζήτηση για τον ΧΥΤΑ, ενώ ο Βασίλης Ανδρουτσόπουλος επέρριψε ευθύνες τόσο στον αντιδήμαρχο όσο και στους συμβούλους από την ανατολική Αιγιάλεια που δεν στηρίζουν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής ζητώντας παραιτήσεις.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος αφού περιέγραψε το αδιέξοδο, επέμεινε πως το θέμα δεν υπήρχε λόγος να εισαχθεί προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά με το νέο έτος δεδομένου ότι όπως είπε προχώρησε σε επαφή με ΧΥΤΑ γειτονικών δήμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Με τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να επιμένει ότι οι ευθύνες για την έκτακτη ανάγκη στην οποία περιήλθε ο δήμος έχουν ονοματεπώνυμο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποιο φυσικό φαινόμενο που απρόβλεπτα έπληξε το δήμο, αλλά είναι προϊόν διαχείρισης και συγκεκριμένων επιλογών η κατάσταση αυτή, αλλά και το σύνολο της μειοψηφίας να τάσσεται υπέρ της συζήτησης του θέματος ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, είχαμε έντονους διαπληκτισμούς και τελικά επετράπη να μιλήσει ένας εκπρόσωπος των κατοίκων όπως και έγινε.

Ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ο κ΄.Βασιλάγκος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση της δημοτικής αρχής τονίζοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο δήμαρχο ότι: «σήμερα δεν εκτονώσατε την κατάσταση όπως νομίζετε… απασφαλίσατε!», ενώ μίλησε για μεταφορά απ`όλη τη βόρια Πελοπόννησο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας τη νύχτα. Κατηγόρησε δε ευθέως τον Θανάση Παναγόπουλο ότι επιχειρεί να στρέψει τους κατοίκους του Αιγίου και της δυτικής Αιγιάλειας εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της ανατολικής Αιγιάλειας κάνοντας λόγο για ανήθικο κοινωνικό αυτοματισμό... επιδιώκοντας να στρέψει τη μια πλευρά των κατοίκων κατά των άλλης.

Μετά από  έντονους διαξιφισμούς και αρκετές διακοπές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι σύμβουλοι της μειοψηφίας (πλην του Χρ.Λαϊνά) αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το αδιέξοδο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας και το μόνο βέβαιο είναι ότι… έπεται συνέχεια.