Έρευνα για τα παιδιά - Εθισμός στο ίντερνετ από τα 10

Πρέπει άπαντες να σκύψουμε στα παιδιά μας και να προσεγγίσουμε τα προβλήματά τους με τρόπο που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανησυχητικής κατάστασης που δυστυχώς διαμορφώνεται.

Διότι το κατά τα άλλα χρήσιμο εργαλείο της διάδοσης της πληροφορίας, το ίντερνετ, μετατρέπεται σε «αγκάθι» για τη συμπεριφορά των νέων, οδηγώντας τους στους «σκοτεινούς» δρόμους της κατάθλιψης, ακόμα και της βίας.

Δεν είναι άλλωστε λίγα τα κρούσματα που έχουν αρχίσει να απασχολούν την καθημερινότητά μας, με τελευταίο αυτό που συνέβη προ ημερών σε σχολείο της Αμαλιάδας, με το μαχαίρωμα 15χρονου μαθητή από συμμαθητή του!

Tα ανησυχητικά πρώτα σημάδια μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας και τα οποία προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς δείχνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει ο εθισμός στο ίντερνετ, όχι μόνο εφήβων, αλλά και μικρών παιδιών κάτω των 12 ετών.

Η έρευνα διεξάγεται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με ευθύνη του πατρινού Msc Ψυχολόγου - κοινωνικού συμβούλου Μανώλη Σουρή και επικεντρώνεται σε σύνολο 3.500 μαθητών, 60 Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Περιφέρειας.

Στόχος της είναι να προσδιοριστεί με ακριβή στοιχεία η έκταση του προβλήματος εξάρτησης παιδιών και εφήβων της περιοχής από το διαδίκτυο, ώστε να ληφθούν μέτρα εγκαίρως.

Ομως τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθησυχαστικά. Οσον αφορά στους εφήβους φανερώνουν εθισμό σε έντονο βαθμό με αυξητική τάση και συνεπακόλουθη την παιδική κατάθλιψη, ενώ όμως σοκάρουν τα πρώτα συμπεράσματα που δείχνουν πως το πρόβλημα έχει ήδη «περάσει» και στις μικρότερες ηλικίες, μαθητών Ε΄ και Στ΄ δημοτικού, δηλαδή σε ηλικία 10 και 11 χρόνων.

Ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για περιπτώσεις σε πρώιμο στάδιο παιδικής κατάθλιψης και τα ποσοστά ευτυχώς προς το παρόν κυμαίνονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ