«Μπάχαλο» με τους οικογενειακούς γιατρούς

Mετά πολλών εμποδίων, με το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών αντίθετο και τους πολίτες σε πλήρη σύγχυση σχετικά με τις νέες διαδικασίες προχωρά η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στη χώρα μας, μια μεταρρύθμιση που για την κυβέρνηση αποτελεί «σημαία» στον χώρο της Υγείας.

Το βασικό εμπόδιο είναι ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών και κυρίως η κατανομή τους ανά τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών έως τα μέσα της εβδομάδας ανερχόταν σε περίπου 3.000, καθώς υπολογίζονται σε αυτούς και οι 2.350 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των κέντρων υγείας - μονάδων υγείας που εν μια νυκτί βαπτίστηκαν οικογενειακοί.

Η διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ από 1ης Αυγούστου με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, ως μέτρο πίεσης προς τους γιατρούς ώστε αυτοί να συνεργαστούν ως οικογενειακοί, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η πλειονότητά τους –τουλάχιστον 1.000 από τους 1.700– αποφάσισε να μη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στις χαμηλές αποδοχές που προσφέρονταν (έως 2.000 ευρώ για 2.250 πολίτες πληθυσμό ευθύνης έκαστος).

Είναι ενδεικτικό ότι στην Πάτρα, από τους 70 συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, έχουν μείνει, ως οικογενειακοί πλέον, πέντε παθολόγοι και πέντε παιδίατροι.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι πολίτες αντιδρούν σε κλίμα σύγχυσης. Κάποιοι ψάχνουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό σκοντάφτοντας σε διάφορα εμπόδια: από την απουσία σχετικής οργάνωσης-ενημέρωσης σε κέντρα υγείας έως και τεχνικές δυσκολίες για την ηλεκτρονική εγγραφή (π.χ. απαιτείται κωδικός taxisnet τον οποίο σε κάποια ζευγάρια με κοινή φορολογική δήλωση διαθέτει μόνο ένας).

Έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν εγγραφεί μόλις 120.000 πολίτες σε οικογενειακό γιατρό.

Οι περισσότεροι παραμένουν «πιστοί» στον ιδιώτη γιατρό που επισκέπτονταν όταν αυτός είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας πλέον το αντίτιμο της επίσκεψης.

Αυτό από μόνο του οδήγησε τους εκπροσώπους των γιατρών που εξαρχής αντιμάχονται το σύστημα να κάνουν λόγο για «καθαρή περίπτωση αποασφάλισης του πληθυσμού». Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, «το σχέδιο του υπουργείου έχει αποτύχει. Ξεκίνησε λάθος και δημιουργεί προβλήματα».

Μπορεί προς το παρόν η μη εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό να έχει κυρίως οικονομικό κόστος για τους πολίτες, ωστόσο από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι σοβαρότατο εμπόδιο για την πρόσβασή τους σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, καθώς θα ξεκινήσει η ισχύς τους συστήματος παραπομπών.

Έτσι, για να επισκεφθεί ένας πολίτης τον ειδικό γιατρό –πλην των επειγουσών καταστάσεων– θα πρέπει να πάρει παραπομπή από τον οικογενειακό.