Μπάντα Πάτρας: «Μας ακολούθησαν 10.000 άνθρωποι»!

Η πρωτοβουλία των μουσικών της Μπάντας του Δήμου Πατρέων να ενωθούν με τον κόσμο και να παρελάσουν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον. Σήμερα, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ, όπου περιγράφονται τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη.

«Στην παρέλαση, όλοι μαζί αυθόρμητα δεν αποδώσαμε το κατάλληλο εμβατήριο ενώπιον του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, ούτε ενώπιον του υφυπουργού Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.

Παιανίσαμε όμως κανονικά όταν περνούσαν τα σχολεία. Ύστερα ξεκινήσαμε μια πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο, παίζοντας τον Εθνικό Υμνο και το "Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες" του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί μας συσπειρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι που μας ακολουθούσαν τραγουδώντας δυνατά, συγκινημένοι. Κάποιοι έκλαιγαν».

Μέλος της μπάντας του Δήμου Πατρέων ο Κώστας Κοτσορώνης, αφηγείται εύγλωττα το τι συνέβη στην Πάτρα ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όταν οι μουσικοί, αδιαφορώντας για το μουσικό πρωτόκολλο της ημέρας, ενώθηκαν με τον κόσμο και «άλλαξαν ρεπερτόριο». Συνάδελφός του και ο μουσικός που, αν και προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, συμπληρώνει πως «τελικά η παρέλαση έγινε όπως έπρεπε να γίνει, για να περάσουν τα παιδιά του απλού κόσμου. Πήραμε την πρωτοβουλία μόνοι μας, γιατί είμαστε κι εμείς αγανακτισμένοι. Αγανακτισμένοι και με ό,τι συμβαίνει στη χώρα και με ό,τι συμβαίνει σ' εμάς: είμαστε εδώ και 8 μήνες απλήρωτοι και οι υπεύθυνοι μας κοροϊδεύουν».

Αντίθετα βέβαια με ό,τι συνέβη στην Αθήνα, στην Πάτρα, μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον, οι δημοτικές αρχές δεν είχαν αντιδράσει επισήμως. Μεταξύ των μουσικών διαχέονταν ωστόσο φήμες ότι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο θα προτεινόταν η απομάκρυνσή τους.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τον ίδιο το δήμαρχο, έχουμε πρόβλημα όμως με το θεσμό» εξηγούν οι μουσικοί της μπάντας, που χθες το βράδυ ήταν αποφασισμένοι να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας εισβάλλοντας ειρηνικά στο δημαρχείο και διακόπτοντας μουσικώ τω τρόπω τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η περίπτωση της Πάτρας, πέραν του μαζικού τρόπου αντίδρασης που παρατηρήθηκε και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις στη διάρκεια των παρελάσεων, έχει δηλαδή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς φέρνει στην επιφάνεια το συγκεκριμένο και άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 34 μουσικοί της μπάντας.

Μετά τη συνταξιοδότηση περίπου 16 συναδέλφων τους, οι 34 εναπομείναντες μουσικοί, παρ' ότι έχουν μακρά προϋπηρεσία στο δημοτικό μουσικό σύνολο και φέρονται με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ως «μόνιμο προσωπικό του Δήμου Πατρέων» το οποίο υπάγεται στον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου, παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο.

Μέχρι τότε πληρώνονταν με απόδειξη δαπάνης 25 ευρώ για κάθε μουσική τους εμφάνιση και 10 ευρώ για κάθε πρόβα. Εκτοτε «ούτε παραστατικά πληρωμής μάς έχουν κόψει ούτε ένσημα μας έχουν βάλει. Και φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τα λεφτά μας και ότι αν μας συμβεί κάτι, δεν θα έχουμε καν τη δυνατότητα να μας κοιτάξει ένας γιατρός» λένε.

Διευκρινίζουν ακόμα ότι «κατά μέσο όρο ο δήμος χρωστάει σε καθέναν από εμάς 2.500 ευρώ. Κι ενώ το δημοτικό συμβούλιο μας διαβεβαιώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα ότι θα πληρωθούμε, παραμένουμε απλήρωτοι. Εχουμε κι εμείς αγανακτήσει πια...»

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης