Το τελευταίο αντίο στον «αδελφό»

Τελευταίο αντίο στον Αμπετ Χασμάν

Σύσσωμη η Πάτρα, αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα τον πιο αγαπητό ίσως άνθρωπο στην πόλη, τον «αδελφό» της, τον Άμπετ Χασμάν, που έφυγε προχθές το μεσημέρι από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλεψε σκληρά τον τελευταίο μήνα, αλλά ο εχθρός ήταν ύπουλος και πιο δυνατός…

"Με δάκρυα όλοι στα μάτια, αποχαιρετούμε σήμερα τον κατάδικό μας ξένο, κηδεύουμε έναν άνθρωπο, σε μια εποχή που μας λείπουν οι άνθρωποι", ανέφερε σε αποστροφή του από καρδιάς επικήδειου λόγου του ο Μητροπολίτης Πάτρας Χρυσόστομος, ο οποίος προέστη στη νεκρώσιμη ακολουθία και τόνισε, συγκλονισμένος και ο ίδιος από το άγγελμα του θανάτου του "αδελφού Άμπετ", ότι τον κατευοδώνει ως πνευματικός του πατέρας, αλλά και ως φίλος. Αποδίδοντας, με εμπνευσμένα λόγια, τα συναισθήματα όλων των παρευρισκομένων, ο Μητροπολίτης Πατρών μίλησε για έναν άνθρωπο ο οποίος, αν και γεννημένος μακριά από την Ελλάδα, κατόρθωσε να υπερβεί τα εμπόδια της διαφορετικής γλώσσας, νοοτροπίας και θρησκείας, να γεφυρώσει τους γεωγραφικούς και άλλους διαχωρισμούς και να αγαπήσει βαθιά την Πάτρα και τους ανθρώπους της, που του ανταπέδωσαν πολλαπλά την αγάπη του αυτή, εκλέγοντάς τον ανελλιπώς πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο.

Θυμήθηκε τη βάπτισή του από τον ίδιο στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Επισκοπή, όπου και έλαβε το όνομα Αλέξανδρος. Αναφέρθηκε στην υποδειγματική συνεργασία που είχαν, εκείνος ως Ποιμενάρχης των Πατρών και ο Άμπετ Χασμάν ως υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, αποκάλυψε την αγωνία του εκλιπόντος για το αν θα φτάσουν τα τρόφιμα που συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στην Τράπεζα Τροφίμων για τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη μόνιμη έγνοια και συμπαράσταση του Άμπετ Χασμάν στους λαθρομετανάστες, για τους οποίους, όπως είπε, με κάθε ευκαιρία, εξέφραζε τη λύπη του για τις κακουχίες που υφίστανται, αλλά και για την παραβατικότητά τους.

Τη... σκυτάλη του λόγου από το Μητροπολίτη έλαβε ο γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος Κυρηναίος Παπαδημάτος, πρόεδρος του Ιδιωτικού Μαιευτηρίου Πατρών, στο οποίο μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. ήταν και ο Άμπετ Χασμάν. Βρισκόμενος σε τεράστια συναισθηματική φόρτιση, ο κ. Παπαδημάτος δύσκολα ακουγόταν, καθώς τα λόγια του έπνιγαν οι λυγμοί και στο τέλος σκεπάστηκαν από ένα θερμό ενθαρρυντικό χειροκρότημα των παρισταμένων. Πάντως, από τα λίγα που ακούστηκαν ήταν η αγάπη που έτρεφε ο Άμπετ Χασμάν προς το λειτούργημά του, η συμβολή του στην ανάπτυξη της τεχνητής γονιμοποίησης στην Πάτρα και η απαράμιλλη ευγένειά του προς το "ωραίο φύλο".