Προβληματισμός στις Δικαστικές Αρχές για την απόδραση του κατηγορούμενου της δολοφονίας Λαζανά - Έρευνα για την απόδοση ευθυνών

Έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί στους κόλπους της δικαιοσύνης (και όχι μόνο) σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δραπετεύοντας από το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου ο 17χρονος Αφγανός που κατηγορείται (μαζί με άλλους δύο ασύλληπτους δράστες) ότι δολοφόνησε στις Ιτιές στην Πάτρα τον 29χρονο Θανάση Λαζανά στις 19-5-12.

Μετά τη σύλληψή του ο Αφγανός ως ανήλικος (κατά δήλωσή του, κάτι που έχει αμφισβητηθεί έντονα από την πλευρά της οικογένειας του θύματος) προφυλακίστηκε στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα για ένα 6μηνο, που είναι και το ανώτατο όριο προφυλάκισης για ανηλίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η ανάκριση και στέλνεται η δικογραφία σε εισαγγελέα χωρίς να υπάρξει ειδική επισήμανση στο εξωτερικό του φακέλου ότι πρόκειται για κατηγορούμενο ανήλικο και για τον κίνδυνο λήξης του σύντομου ορίου προφυλάκισης.

Στα τέλη Οκτωβρίου η υπόθεση χρεώνεται σε εισαγγελέα και μέσα σε 10 μέρες εκδίδεται βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που μη μπορώντας να επιβάλει περαιτέρω κράτηση (λόγω παρέλευσης 6μήνου) διατάσσει την αποφυλάκιση και την παραμονή του στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, το οποίο όμως δεν είναι κατάστημα κράτησης αλλά Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων, που λειτουργεί υπό καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης, περίπου σαν στέγη φιλοξενίας. Ετσι ήταν εύκολο για τον Αφγανό να διαφύγει σαν... κύριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως το "Έθνος", δικαστικοί κύκλοι επικρίνουν την υπάρχουσα νομοθεσία γιατί προβλέπει εξαιρετικά σύντομη προθεσμία (6μηνο) που είναι ανέφικτο να τηρηθεί όσον αφορά την ολοκλήρωση της ανάκρισης και την παραπομπή σε δίκη. Υπογραμμίζουν δε ότι θα έπρεπε να προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της κράτησης τουλάχιστον για ένα ακόμα 3μηνο, με δικαστικό βούλευμα.