Οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις αλλά δεν δίνουν πίστωση σε όλους

Κανονικά λειτουργούν από αύριο 13 Ιανουαρίου τα φαρμακεία της Πάτρας, μετά την απόφαση που έλαβε το μεσημέρι η Διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δεν θα δίνουν με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων TAΠΟΤΕ,  Ν.Α.Τ. (ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ) ενώ ισχύουν και οι παλαιότερες αναστολές στα εξής Ταμεία: Δ.Ε.Η., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ, Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν.

Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αχαϊας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα το μεσημέρι και σε συνεννόηση με τα Δ.Σ. Αττικής και Πειραιά, που συνεδρίαζαν παράλληλα καθώς και με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., αποφάσισαν να αναλάβουν την ευθύνη να διακοπούν οι κινητοποιήσεις της άρσης επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία από αύριο 13.01.12.

Στην απόφαση αυτή, συνετέλεσαν τα εξής γεγονότα:

1. Δόθηκε, γραπτό χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για όλο το χρόνο.

2. Εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση, τροπολογία που ρυθμίζει τα χρέη Ο.Π.Α.Δ. και ΤΕΒΕ να πληρωθούν απευθείας στους Διανεμητικούς Λογαριασμούς ως τις 30.03.11. το αργότερο με έκπτωση 3,5%.

3. Υπογράφεται άμεσα Υπουργική απόφαση, που αποδίδει εντός του Ιανουαρίου € 48.000.000 για πληρωμές χρεών Ο.Π.Α.Δ. με κούρεμα 3,5%.

4. Υπεγράφη ήδη Υπουργική απόφαση, που καθορίζει επαναφορά των εκπτώσεων από εταιρίες και φαρμακέμπορους προς τα φαρμακεία ύψους ως 3% για τα φάρμακα και ως 5% για τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. Εξακολουθεί ασάφεια, ως προς τις πληρωμές και τις οικονομικές δυνατότητες του Ο.Γ.Α.

Το Δ.Σ. επίσης αποφάσισε:

Εξακολουθεί να ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ παρά την διακοπή της κινητοποίησης η ΑΡΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ, στα εξής Ασφαλιστικά Ταμεία:

1. TAΠΟΤΕ

2. Ν.Α.Τ. (ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ) ενώ ισχύουν και οι παλαιότερες αναστολές στα εξής Ταμεία: Δ.Ε.Η., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ, Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. εξακολουθούν επίσης.

Εκτελούμε συνταγές, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ) και Γ.Ε.Α. μέχρι 31.01.12. οπότε αν δεν έχουν εξοφληθεί τα χρωστούμενα θα ακολουθήσει άρση πίστωσης.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία ΤΥΔΚΥ και Ο.Γ.Α., έχουν ενταχθεί από 01.01.12. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συνεπώς θεωρούνται Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άρα εκτελούμε.

Το θέμα του ποσοστού κέρδους, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό φαρμακείο του 2012, παραμένει σε εκκρεμότητα και σαν σύλλογος θα είμαστε σε επιφυλακή για να ξανακινητοποιηθούμε, μαζί με τους μεγάλους συλλόγους της χώρας αν και όταν χρειαστεί.

Το Δ.Σ., ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους του συλλόγου για την προσήλωση στον αγώνα που κάναμε και ειδικά αυτούς, των μονοεδρικών φαρμακείων και των συνοριακών με άλλους νομούς περιοχών, που δέχθηκαν και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Επίσης στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης αλλά και ικανοποίησης για τον αγώνα που έδωσε μαζί μας, ο Φ.Σ. Αιγιάλειας.

 Το Σάββατο το πρωί 14.01.11. και ώρα 11¨00 θα γίνει Γενική Συνέλευση του συλλόγου, όπου θα αναλυθούν όλα τα νέα δεδομένα