Νέα έργα στην Δυτική Ελλάδα

Στο Υπουργείο Υποδομών η χρονιά αυτή υπολογίζεται ως η χρονιά των νέων έργων. Φυσικά πολλά από αυτά τα νέα έργα θα χρειαστούν ωρίμανση, όμως περνάμε οριστικά μετά από 10-15 χρόνια ενασχόλησης με το βασικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων και το βασικό δίκτυο του Σιδηρόδρομου σε μία νέα γενιά έργων.

Αυτή η νέα γενιά έχει περισσότερο σιδηρόδρομο, λιγότερους δρόμους, πολύ Μετρό και καθόλου Τραμ. Τα έργα που θα διαβάσετε πιο κάτω θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα 5-10 χρόνια και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κατασκευαστική κοινότητα της χώρας. Σήμερα το ypodomes τα παρουσιάζει συνεκτικά και κατηγοριοποιημένα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ-ΔΡΟΜΟΙ

Το μεγάλο έργο της επόμενης δεκαετίας θα είναι αναμφισβήτητα ο ΒΟΑΚ. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει για να αποκτήσει η χώρα ένα πλήρες δίκτυο. Για την Κρήτη όμως είναι μία επείγουσα ανάγκη προκειμένου να σταματήσει να θρηνεί θύματα στον απίστευτα κακό δρόμο που διαθέτει σήμερα. Το κόστος ξεπερνά τα 2 δις ευρώ και αναζητείται φόρμουλα υλοποίησης.

Στα υπόλοιπα έργα ξεχωρίζουμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού σε μικρό βαθμό όμως που όπως όλα δείχνουν θα αναβιώσουν, καθώς και την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Μελλοντικό θα είναι και το έργο Καλό Νερό-Τσακώνα, Τρίκαλα-Εγνατία και Λαμία-Ξυνιάδα ενώ άγνωστη είναι η τύχη του Πύργος-Καλό Νερό. Επίσης ξεχωρίζουμε σε τοπικό επίπεδο τις παρακάμψεις Χαλκίδας, Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ

Εδώ βασίλισσα του μέλλοντος θα είναι η Σιδηροδρομική Εγνατία. Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει κρύψει την αδυναμία του σε αυτό το project το οποίο θα αποτελέσει και την νέα μεγάλη επέκταση του ελληνικού δικτύου. Από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη θα καλύψει όλη τη Βόρεια πλευρά της χώρας. Περιλαμβάνει τα τμήματα Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη (όλα νέα χάραξη) και αναβάθμιση των τμημάτων Προμαχώνας-Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Με κόστος τουλάχιστον 5 δις ευρώ θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια για να το δούμε ολοκληρωμένο.

Στα υπόλοιπα έργα έχουμε την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ. Το τμήμα Ρίο-Λιμένας Πάτρας είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα και με τον ένα ή άλλο τρόπο πρέπει να κλείσει. Λογικά θα το δούμε να υλοποιείται σε πιο σύντομο χρόνο. Σημαντικά έργα θα έχουμε και για την αναβάθμιση του τμήματος Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα με τον κλάδο Καβάσιλα-Ολυμπία εκτιμώμενου κόστους 600εκ.ευρώ. Ερωτηματικό αποτελεί η κατασκευή της σύνδεσης της Καλαμπάκας με την σχεδιαζόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία.

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ 

Μέσα στο περασμένο Φθινόπωρο παρουσιάστηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών για κάλυψη των αναγκών σε Μετρό για Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω ΣΔΙΤ καθώς το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει αρκετά κονδύλια για να καλύψει έργα με τεράστιο κόστος όπως αυτά των μητροπολιτικών σιδηροδρόμων.

Για την Αθήνα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκτός από το γνωστό πια τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή και την υπόλοιπη γραμμή που είναι χωρισμένη στα τμήματα Γουδή-Μαρούσι, Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη, Άλσος-Βεϊκου-Περισσός και Μαρούσι-Εθνική Οδός. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ύπαρξης σε αυτή τη λίστα του έργου υπογειοποίησης στο τμήμα της γραμμής 1 Φάληρο-Πειραιάς, έργο που έχει επίσης πολυδιαφημιστεί στο παρελθόν. Το κόστος αυτών των έργων ανέρχεται σε 3,35 δις ευρώ και το ΥΠΟΜΕΔΙ

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί οι 2 μεγάλες επεκτάσεις δηλαδή ο νέος κλάδος προς Ευκαρπία (Δημοκρατίας-Ευκαρπία) και η επέκταση της βασικής γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Κορδελιό. Το κόστος αυτών των έργων υπολογίζεται σε 900 εκ.ευρώ.