Κούγιας στη δίκη για το φόνο του Μπακάρι -"Παράνομη η λήψη, παράνομο το βίντεο"

Ζήτημα νομιμότητας της χρησιμοποίησης ως αποδεικτικού υλικού, του βίντεο που απεικονίζει τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον, έθεσε χθες ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, στην πολύκροτη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τριών εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων, έκανε την παρέμβασή του, κατά την διάρκεια της κατάθεσης του διοικητή Ασφαλείας Ζακύνθου, υποβάλλοντας ένσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο αξιωματικός της Ασφάλειας, ήταν αυτός ο οποίος εξέτασε κατά την προανάκριση, τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένες στα γύρω καταστήματα, και από τα οποία βίντεο, προέκυψε το υλικό πάνω στο οποίο βασίστηκε το κατηγορητήριο για τους εννέα κατηγορουμένους.

Ο κ. Κούγιας κατέθεσε ένσταση επικαλούμενος το άρθρο 211 το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο, απαγορεύεται αυτός που εκτελεί προανακριτικά καθήκοντα, να εξετάζεται ως μάρτυρας στο ακροατήριο.

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Κούγια, μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, αφού κρίθηκε ότι ο εν λόγω αστυνομικός, δεν είχε προανακριτικά καθήκοντα.

Αυτό όμως που αποκάλυψε ο ποινικολόγος και έκανε αίσθηση, ήταν η πρόθεσή του να ζητήσει να εξεταστεί η νομιμότητα της χρησιμοποίησης των βίντεο που ελήφθησαν από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων.

Οπως είπε ο κ. Κούγιας, «σύμφωνα με το νόμο, για να εγκαταστήσεις κάμερες σε έναν ιδιωτικό χώρο, πρέπει να πάρεις ειδική άδεια από τις αρχές και στα δικαστήρια εξετάζονται μόνο νόμιμα αποδεικτικά μέσα.