Κοινο_τόπια: Μάθε τα πάντα για τα βότανα

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας της ζωής οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Φαρμακευτικά βότανα στην Ελλάδα-Τα βότανα στην αρχαιότητα. Η παρουσίαση ‘‘τροφή για συζήτηση’’ θα γίνει από την Τασούλα Βαμβακά -η οποία γεννήθηκε στην Πάτρα, εργάστηκε 33 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους με ειδικότητα Τεχνικών Χημικών Εργαστηρίων και ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα φαρμακευτικά βότανα της Ελλάδας- στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4οςόροφος, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 8μμ με ελεύθερη είσοδο αλλά με προκράτηση θέσης στο 2615.002009 λόγω περιορισμένης δυνατότητας χώρου.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων έχουν χρησιμοποιηθεί από ζώα και ανθρώπους. Από την Κινέζικη ιστορία μαθαίνουμε ότι, τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και 4700 χρόνια, σαν φάρμακα. Και το πρώτο βιβλίο βοτανολογίας της Κίνας, που γράφτηκε γύρω στα 2700 π.Χ. αναφέρει 365 φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για φαρμακευτικούς λόγους.

Οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν εγχύματα φυτών ενώ ο κώδικας του βασιλιά της Βαβυλωνίας Χαμουραμπί (2250π.Χ.) είναι μια ενδιαφέρουσα συλλογή νόμων και βοτανοσυνταγών.

Ο Κύρων αργότερα έφερε αυτή την επιστήμη στην Ελλάδα. Ο μαθητής του Ασκληπιός συνέχισε την επιστήμη αυτή και αργότερα ήρθε ο Ιπποκράτης που με τις θεραπείες του αναγνωρίστηκε σαν ο ‘‘πατέρας της Ιατρικής’’ του οποίου όλες οι συνταγές είναι με βότανα και οι βασικότερες συμβουλές του είναι για υγιεινή ζωή. Ο Ιπποκράτης που απάλλαξε την Ιατρική από τη δεισιδαιμονία και τη μαγεία σε μια σειρά βιβλίων του αναφέρει 236 φυτικά φάρμακα.

Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση στοιχείων οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να ενημερωθούν για ένα πλήθος βοτάνων που ξέρουμε ή χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και κατά πόσον αυτά επηρεάζουν την υγεία μας. Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Γενική Ιατρός, Βελονίστρια και Φυσικοπαθολόγος Βηθλεέμ Φακίδου.

Συγκεκριμένα θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βότανα σήμερα για να βοηθηθούμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών; Που μπορούμε να τα βρούμε; στα μανάβικα, στα φαρμακεία, στους βοτανοπώλες, στα καταστήματα μπαχαρικών, στη φύση; Μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι; Πως τα συντηρούμε; κ.α.