Κοινο_Τοπία: Πολίτες υποανάπτυκτης χώρας από τα πυρηνελαιουργεία

Παρέμβαση για το θέμα των πυρηνελαιουργείων κάνει η Κοινο_Τοπία, δηλώνοντας δίπλα στο πλευρό των Συλλόγων, κατοίκων και φορέων της δυτικής Αχαΐας σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει.

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

"Για άλλη μία φορά η πολιτεία και οι θεσμοί της αποδεικνύονται ανεπαρκείς μπροστά στα κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Αναφερόμαστε στο χρόνιο πρόβλημα της καταπάτησης και μη συμμόρφωσης των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων παραγωγής πυρηνελαίων στην ΒΙΠΕ.

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών ως άρχοντες – κομματάρχες μιας άλλης εποχής δεν έχουν καμία διάθεση να συμμορφωθούν με τους νόμους και τις επιταγές της πολιτείας. Αυτό αποδεικνύετε εκ του γεγονότος ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί παραπάνω από 35 χρόνια χωρίς καμία βελτίωση. Όλοι οι εργοστασιάρχες της ίδιας νοοτροπίας θεωρούν την ΒΙΠΕ ως μία νησίδα ανομίας και ασυδοσίας.

Από την άλλη πλευρά αυτό που λέγεται πολιτεία με τα θεσμοθετημένα όργανα που διαθέτει όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ένας παθητικός θεατής. Δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να ελέγξει ούτε αυτά που θεσμοθέτησε. Δεν τόλμησε ποτέ να αιτιολογήσει την αναποτελεσματικότητά της. Ούτε καν να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Πόσα χρήματα παλαιότερα από τα Μεσογειακά προγράμματα και τελευταία από τα ΕΣΠΑ έχει εγκρίνει για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και των συνθηκών εργασίας των συγκεκριμένων βιομηχανιών; Που πήγαν αυτά τα χρήματα τα τελευταία 35 χρόνια; Τι αποτέλεσμα έφεραν;

Άρα λοιπόν, σωστά και δικαιολογημένα αισθανόμαστε ως πολίτες υποανάπτυκτης χώρας. Τελείως ανυπεράσπιστοι και προδομένοι από την ίδια την πολιτεία. Καλώς μας κατατάσσουν τελευταίους σε μία λίστα των κρατών της Ευρώπης όσο αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση και πρακτική. Είμαστε οι πρώτοι στην καταβολή προστίμων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη συμμόρφωση περιβαλλοντικών όρων που υπογράψαμε. Και όλος αυτός ο διασυρμός και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών συνεχίζεται με την ευθύνη της πολιτείας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θεσμοί της πολιτείας είχαν και συνεχίζουν να έχουν ταυτότητα. Δεν είναι ανώνυμοι. Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιβάλουν τη νομιμότητα. Στηρίζουμε ηθικά και ουσιαστικά τον αγώνα των συμπολιτών μας για μία περιβαλλοντικά αποδεκτή διαβίωση στον τόπο τους… στον τόπο μας.

Τέλος θέλουμε να σημειώσουμε ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας παραγωγικών μονάδων, ανταγωνιστικών και βιώσιμων που θα σέβονται και θα εφαρμόζουν την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και της εν γένει ποιότητας ζωής διότι μόνο αυτές μπορούν να δώσουν ανάπτυξη και πρόοδο στην τοπική κοινωνία και οικονομία χωρίς βέβαια την επίκληση των θέσεων εργασίας ως αιτιολογία για ανομίες."