Γιώργος Ζεππάτος: "Η Πάτρα θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς το Λιμάνι της"

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ., Γιώργος Ζεππάτος προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό του Ο.Λ.ΠΑ.

"Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον μου –εδώ και αρκετά χρόνια- αλλά και η αγάπη μου για το Λιμάνι της Πάτρας και για την Παραλιακή Ζώνη της.

Ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ που διαχειρίζεται το Λιμάνι της Πάτρας είναι ο μεγαλύτερος δημοσίου συμφέροντος αναπτυξιακός φορέας της Δυτικής Ελλάδας και εξαιτίας του –σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή- προκύπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και λειτουργούν τοπικές επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ο.Λ.ΠΑ. και το Λιμάνι της Πάτρας δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την ταυτότητα και τη ζεστή αγκαλιά  της Πόλης της Πάτρας, όμως και η Πόλη θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς το Λιμάνι της. Λιμάνι και Πόλη πορεύονται στον Kοινό τους δρόμο. Η συνεργασία και η αμοιβαία υποστήριξη απαραίτητες. Στους 19,5 μήνες που είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ., η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι παραγάγαμε ένα σημαντικό έργο που αφορά και στο Λιμάνι και στην Πόλη, αναπτυξιακά – κοινωνικά – πολιτιστικά και περιβαλλοντικά.

Πρώτο και κύριο το θέμα της Ιστορικής μεταφοράς των γραμμών της Ιταλίας στο νέο (Νότιο) σύγχρονο Λιμάνι, κάτι που επιτύχαμε με κοπιώδεις προσπάθειες ενός χρόνου και έτσι αξιοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις –που κατασκευάζονταν επί πολλά χρόνια– και ικανοποιήθηκε το αίτημα των φορέων της περιοχής. Ήταν η πρώτη μεταφορά Λιμανιού σε λειτουργία σε νέα θέση στην Ιστορία της Χώρας. Ένα εγχείρημα με τεράστιες δυσκολίες.

Η ιστορική αυτή μεταφορά στο νέο (Νότιο) Λιμάνι επέτρεψε να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα του Δήμου και της Πόλης για παραχώρηση θαλασσίου μετώπου 3.500μ. μήκους στο Δήμο Πατρέων, με την πολιτική βούληση και εντολή της Κυβέρνησης και με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ.

Το  Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ. και το προσωπικό του κοιτούν τους πολίτες στα μάτια γιατί στήριξαν το διαχρονικό αίτημα της πόλης, επιδεικνύοντας γενναιότητα  και υπερβαίνοντας πολλές φορές τις νομικές και πολιτικές αρμοδιότητες τους για το καλό της Πόλης. Είναι μια ιστορική στιγμή και μια μεγάλη πρόκληση για την Πόλη.

Παράλληλα ξεκίνησαν –χωρίς τυμπανοκρουσίες– ουσιαστικές προσπάθειες για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πειραϊκής–Πατραϊκής προς όφελος του Ο.Λ.ΠΑ. και των πολιτών. Η προσπάθεια αυτή είμαι βέβαιος ότι θα συνεχισθεί αταλάντευτα και με τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ.

Ο Τομέας της Κρουαζιέρας –που είναι βέβαιο ότι αποτελεί το αύριο του Λιμανιού– έτυχε της εντατικής και συστηματικής προσπάθειας της Διοίκησης και του προσωπικού προς κάθε κατεύθυνση –εντός και εκτός της χώρας– και τα αποτελέσματα αρχίζουν αργά αλλά σταθερά να φαίνονται. Και οι φορείς έχουν συνειδητοποιήσει πλέον την σημασία της Κρουαζιέρας για το μέλλον της πόλης και της περιοχής. Είναι ένας δύσκολος μονόδρομος.

Η γενικότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη του 3ου Λιμανιού της χώρας –στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του Δημοσίου συμφέροντος καθώς και των επιχειρήσεων, επαγγελματιών, πολιτών της περιοχής– είναι ανάγκη να συνεχισθεί. Θα είμαι στο πλευρό του Δ.Σ. και των εργαζομένων, όποτε χρειαστεί, με τις μικρές μου δυνάμεις.

Σας ευχαριστώ όλους για την δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία και σας εύχομαι υγεία, δύναμη, και κάθε καλό στις οικογένειες σας. Καλή επιτυχία στο έργο σας, που ωφελεί και τον Ο.Λ.ΠΑ. και την Πόλη και την Ελληνική Οικονομία γενικότερα, ειδικά αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Τελειώνοντας θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω  όλους τους συναδέλφους (Μηχανικούς ή μη), αυτοδιοικητικά στελέχη, συνεργάτες σε διάφορους τομείς, μέσα και έξω από το Λιμάνι, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια για το κοινό καλό της περιοχής, της Πόλης και του Λιμανιού, χωρίς υστεροβουλίες και σκοπιμότητες.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η συνεργασία, η σύνθεση, η σύμπνοια, η συλλογική δράση, μαζί με την  ατομική δουλειά και ευθύνη του  καθενός μας, μπορούν να δημιουργήσουν  ελπίδα για το μέλλον και να φέρουν θετικά αποτελέσματα για την Κοινωνία".