Βραδιά ψυχαγωγίας με κοινωνικό πρόσημο από την Κοινο_Τοπία στο στέκι ‘‘Γέφυρες’’ του ΣΟΨΥ

Μια βραδιά με κοινωνικό πρόσημο οργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στο στέκι ‘‘Γέφυρες’’ του ΣΟΨΥ που βρίσκεται επί της οδού Πατρέως 86 την Τετάρτη 31 Μαΐου. Μέλη και φίλοι της οργάνωσης από τις 8μμ μέχρι τις 11μμ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα διαφορετικό χώρο αναψυχής και διαλείμματος  στο πρόγραμμά τους μέσα στο κέντρο της Πάτρας. Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους φίλους που θα ήθελαν να γνωρίσουν την Κοινο_Τοπία να συναντηθούν με ενεργά μέλη να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν για τις σχεδιαζόμενες δράσεις.

Στο ιδιαίτερο αυτό στέκι που λειτουργεί όλη τη μέρα μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ρόφημα, γλυκά, φρέσκους χυμούς, club sandwich, μπύρα ή ποτό με μεζεδάκια κ.α.

Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί το βασικό φορέα αυτοοργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους. Αποστολή του Συλλόγου είναι η παροχή υπηρεσιών ενδυνάμωσης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ΣΟΨΥ Πάτρας οραματίστηκε τη δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ».

Η καφετέρια «ΓΕΦΥΡΕΣ» αποτελεί φορέα κοινωνικής οικονομίας, πρόκειται για μία μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας που σκοπό έχει την επιδίωξη του συλλογικού οφέλους, την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, δηλαδή τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. 

Στην οδό Πατρέως 86 δημιουργήθηκε η πρώτη καφετέρια της Πάτρας στην όποια εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας.

Ο χώρος λειτουργεί και ως πολιτιστικός-εκθεσιακός. Πραγματοποιούνται σε τακτική βάση πολιτιστικά δρώμενα: Βραδιές μουσικής, ποίησης, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου, δράσεις για παιδιά κ.α. Επίσης, εκτίθενται κατά διαστήματα και οι δημιουργίες από τις ομάδες των μελών του ΣΟΨΥ Πάτρας. 

Το καφέ «Γέφυρες» ευελπιστεί ν’ αποτελέσει μια γενναία πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.