Βρίσκουν δουλειά 1.132 άνεργοι στο Δήμο της Πάτρας

1.132 θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα εκρίθηκαν για το Δήμο Πατρέων μέσω των  προγραμμάτων που είχαν ανακοινωθεί  για την κάλυψη θέσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα  ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που μας δίδεται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανακούφιση, έστω και ολιγόμηνη, των άνεργων συμπολιτών μας  και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία" ανέφερε ο κ. Δημαράς και συνέχισε:

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, οι άνεργοι θα αμείβονται με 25 ευρώ την ημέρα επί 5 μήνες.

"Σαφέστατα δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, μπορούμε όμως να  πούμε ότι αυτές οι θέσεις είναι μια μικρή ανακούφιση για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα σκληρά μέτρα.

Και παράλληλα, είναι μια ανακούφιση και για τον Δήμο Πατρέων στον οποίο παρέχεται η δυνατότητα μέσω αυτών των θέσεων να ενισχύσει το έργο της αυτεπιστασίας και της καθαριότητας, αλλά και το κοινωνικό  του έργο που είναι τόσο σημαντικό  στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Ο Δήμος Πατρέων επέδειξε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση 1.767 θέσεων για την Πάτρα και τους πολίτες της, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν οι 1132.

Αν λάβετε υπόψιν το γεγονός ότι πανελλαδικά αξιολογήθηκαν 26.000 θέσεις απασχόλησης, η Πάτρα κατάφερε να έχει τις 1.132 θέσεις και αυτό είναι  ένα σημαντικό μερίδιο.

To συνολικό ποσό του προγράμματος που διατίθεται για το Δήμο της Πάτρας είναι 4.316.046 ευρώ.

Ή Δημοτική Αρχή πίεσε   στην κατεύθυνση της επίσπευσης της διαδικασίας η οποία καθυστέρησε πολύ και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για θέσεις εργασίας χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το θέμα μάλιστα έχω παρέμβει  και  με επιστολή μου προς τον Υπουργό Εργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο  με την οποία του ζητούσα να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες γιατί οι πολίτες.

Με την προτεινόμενη πράξη επιδιώκεται η διευκόλυνση στην πρόσβαση της απασχόλησης μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς αλλά και της ανάπτυξης συνεργασίας μέσω φορέων και συλλόγων προάγοντας τον κοινωνικό διάλογο και την συνέργεια. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Πατρέων συνεργάστηκε με τρεις ΜΚΟ και συγκεκριμένα:

- Με τον  ΣΟΨΥ Πάτρας για θέματα που αφορούν κοινωφελείς υπηρεσίες, την δημιουργία στοχευμένων δράσεων, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη Ατόμων με Αναπηρία, υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας σε χρόνιους πάσχοντες, εφαρμογή έρευνας για την προαγωγή της υγείας στη Κοινότητα κ.α.

-Με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για τη  δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο Δήμο Πατρέων, για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας.

- Με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της Γ.Σ.Ε.Ε. για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο Δήμο Πατρέων και  την υλοποίηση δράσεων που αφορούν κυρίαρχα το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η ΜΚΟ η οποία θα προκηρύξει τις σχετικές θέσεις εργασίας.

θέλω να επιστήσω την προσοχή στο εξής: Για να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό ο Δήμος της Πάτρας, θα πρέπει να έχει προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα υλικά.  Για να γίνει αυτό, πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα μπορούμε να απασχολήσουμε άμεσα αυτούς τους ανέργους" κατέληξε ο κ. Δημαράς.