Αθωώθηκε ο Αμβρόσιος για το «Φτύστε τους!»

Εν μέσω διαδηλώσεων και μικροεπεισοδίων η δίκη  του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

 

Την αθώωση του Μητροπολίτη Αμβροσίου από τις κατηγορίες της υποκίνησης μίσους και βίας κατά των ομοφυλοφίλων, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου το βράδυ της Πέμπτης, μετά από μια μαραθώνια δίκη που ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι για να ολοκληρωθεί στις 9.00 το βράδυ!

Από νωρίς το πρωί έξω από τα Δικαστήρια διαδήλωναν υψώνοντας πανό αντιεξουσιαστές και εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας ενώ δεν απεφεύχθησαν και κάποια μικροεπεισόδια, ενώ αρκετοί ήσαν και οι συμπολίτες (κι όχι μόνο) που βρέθηκαν στο πλευρό του Μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης κατηγορείτο για δημόσια υποκίνηση βίας και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος, για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2015, σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Τον Μητροπολίτη είχαν μηνύσει εννέα άτομα στις 16 Ιανουαρίου 2016. Η μήνυση που κατέθεσαν εννέα άτομα, αφορούσε όχι μόνο για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών» 

 

Η ΔΙΚΗ

Η έδρα έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία θεώρησε πως το κείμενο με την επίμαχη φράση "Φτύστε τους!" επιδέχεται τόσων ερμηνειών όσοι είναι και οι αναγνώστες του και έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, ούτε πως παραβίασε την κείμενη αντιρατσιστική νομοθεσία.

Κατά την απολογία του ο Μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν έφτυσε κανέναν ομοφυλόφιλο επειδή ο ίδιος έγραψε το "Φτύστε τους", σημείωσε πως η φράση απευθυνόταν στους πολιτικούς και όχι στον απλό κόσμο και με την παράθεση αρκετών ευαγγελικών περικοπών και επεισοδίων από Βίους Αγίων, τόνισε πως η ορθόδοξη θρησκεία διώκει διαχρονικά τους αμαρτωλούς που δεν μετανοούν για τις αμαρτωλές πράξεις τους. "Μήπως και στο Κοράνι δεν αναγράφεται "φονεύστε τους απίστους"; Δεν είδα όμως να κόπτεται κανείς, μόνο του Μητροπολίτη Αμβροσίου κοιτούν να πιουν το αίμα" ανέφερε χαρακτηριστικά  για να τονίσει: «Κι εγώ προσεβλήθην από φωτογραφίες ομοφυλοφίλων που ντύνονται παπάδες και φιλιούνται έξω από εκκλησίες και από αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν τα μέλη της LGBT κοινότητας, το ότι δηλαδή η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική. Να μην αντιδράσω με τέτοια πρότυπα που πάνε να περάσουν; Ο Θεός έφτιαξε άνδρα και γυναίκα και μόνο η ένωσή τους είναι η φυσιολογική!»

-Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι υπερασπιστές του Μητροπολίτη -μεταξύ αυτών και οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Παναγόπουλος και Λαζουράς- ανέφεραν πως ο ιεράρχης σέβεται τους πάντες, δεν τιμά όμως τους αμετανόητους αμαρτωλούς και πως η εκκλησία βοηθά ανεξαιρέτως όποιον έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων και μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, χωρίς βεβαίως να υπάρξουν περαιτέρω αναφορές.

Μετά την αγόρευση των δικηγόρων, η πρόεδρος ανήγγειλε την απόφαση, σύμφωνα και με την πρόταση της Εισαγγελέως, πως το δικαστήριο απαλλάσσει τον κατηγορούμενο από τις κατηγορίες που τον βάραιναν, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα και φωνές "Άξιος! Άξιος!" από το ακροατήριο.. Ο ίδιος, βγαίνοντας από την αίθουσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους "Τέλος καλό, όλα καλά. Λυπάμαι μόνο που κούρασα τόσον κόσμο που ήταν εδώ από το πρωί για να παρακολουθήσουν τη δίκη" και έφυγε για το Επισκοπείο, όπου παρέθεσε δείπνο στους συνηγόρους του.

 

 ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Από το πρωί βρέθηκαν στο Αίγιο γύρω στα 100 άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και στην κοινότητα των LGBT, οι οποίοι κρέμασαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του Αμβροσίου, ενώ προπηλάκισαν και τον πρώην βουλευτή της Χ.Α. κ. Μιχάλη Αρβανίτη κατά την είσοδό του στο κτίριο από την πόρτα του κυλικείου, με αποτέλεσμα της συμπλοκής να προκληθούν φθορές στην πόρτα μιας και έσπασε το τζάμι. Λίγο αργότερα, τα ίδια άτομα έφυγαν πεζή προς το κέντρο του Αιγίου, τοποθέτησαν την πολύχρωμη σημαία των LGBT έξω από τη Φανερωμένη και αφαίρεσαν την ελληνική σημαία στο Ηρώον των Υψηλών Αλωνίων.

Παράλληλα σε κεντρικά σημεία του Αιγίου έγιναν αντιληπτά υβριστικά και βλάσφημα συνθήματα που μόνο θλίψη προκαλούν…