«Ημέρα Ορθολογισμού» την Τετάρτη, 14 Μαρτίου από τον «ΩΡΙΩΝ»

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" προσκαλεί το κοινό στην 1η «Ημέρα Ορθολογισμού» 2018 που θα γίνει αυτή την Τετάρτη, 14 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το πρόγραμμα της πρώτης αυτής ημέρας έχει ως εξής:

«Ψάχνοντας Βελόνες Στο Σανό: Μερικά Αποτελέσματα Από Τις Έρευνες της διαΝΕΟσις»

Γιατί φοροδιαφεύγουμε; Γιατί δεν τηρούμε τους νόμους; Γιατί πιστεύουμε ότι ζημιωθήκαμε από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα βγούμε επιτέλους από την κρίση; Και πώς θα ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες, παγκόσμιες προκλήσεις του κοντινού μέλλοντος; Οι έρευνες της διαΝΕΟσις έχουν κάποιες από τις απαντήσεις.

Ομιλητής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Είναι editorial director του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και έχει γράψει πέντε βιβλία.

«Μια κριτική ματιά στον αντισημιτισμό»

Σε διεθνείς έρευνες, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αντισημιτισμού παγκοσμίως. Θα αναλύσουμε τους ισχυρισμούς που βρίσκονται πίσω από αυτό το φαινόμενο και το κατά πόσο ισχύουν. Για παράδειγμα, υπάρχει μια Διεθνής Σιωνιστική Συνωμοσία; Εφαρμόζονται τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών; Έχει «φουσκωθεί» η τραγικότητα του Ολοκαυτώματος; Ειδοποιήθηκαν οι Εβραίοι και δεν πήγαν στην δουλειά τους την 9/11; Παράλληλα, θα κάνουμε μια ιστορική και κοινωνιολογική ανασκόπηση των βαθύτερων αιτιών του αντισημιτισμού.

Ομιλητής: Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης, ερευνητής της ιστοσελίδας κατάρριψης μυθευμάτων «Ελληνικά Hoaxes», αρθρογράφος εκλαϊκευτικών ανασκοπήσεων επιστημονικής βιβλιογραφίας.

«Πόσο τέλειος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Ποσό δύσκολο είναι να είσαι ορθολογιστής;»

Ρίχνουμε ένα νόμισμα 50 φορές. Και τις 50 καταλήγει κορώνα. Αν είσαστε υποχρεωμένοι να ποντάρετε πού θα πέσει την επόμενη φορά τι θα ποντάρατε; Η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι χωρίς δεύτερη σκέψη: κορώνα. Γιατί; Γιατί το πρώτο που μας πάει στο μυαλό είναι: γράμματα; Όλοι θεωρούμε πως έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας. Επίσης όλοι θεωρούμε ότι είμαστε κατά βάση ορθολογιστές. Κάνουμε λάθος και στα δύο. Αποδεικνύεται πως ο πλήρης έλεγχος της σκέψης μας και η ορθολογική ανάλυση καταστάσεων (συνεπώς και η λήψη ορθών αποφάσεων) είναι μια εξαιρετικά αργή και επίπονη διαδικασία. Οι περισσότεροι, τις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε έτοιμους αλγόριθμους που έχουμε μάθει, οι οποίοι είναι ταχύτατοι μεν αλλά, εν πολλοίς, γεμάτοι ζωύφια (κοινώς bugs). Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε; (spoiler alert: τίποτα!)

Ομιλητής: Θεόφιλος Στεργίου, Ψυχίατρος, Μέλος ΔΣ Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων».

 

*Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος στις Ημέρες Ορθολογισμού είναι ελεύθερη για όλο το κοινό ενώ στους συμμετέχοντες και των δύο ημερών θα δοθεί και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τη δεύτερη ημέρα.

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα από το facebook event μας:

https://www.facebook.com/events/1587097368052696/