Κινδυνεύει με "λουκέτο" η Εντατική Παίδων του Ρίου

Επί τρία χρόνια παρέμενε κλειστή ελλείψει προσωπικού. Υστερα από πολλές προσπάθειες, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2007 αξιοποιώντας και τα έξι κρεβάτια της. Τέσσερα χρόνια μετά, κινδυνεύει να ξαναβάλει «λουκέτο», καθώς έμεινε με ελάχιστους γιατρούς και έληξαν οι συμβάσεις των νοσηλευτών που τη στελέχωναν. Ο λόγος για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου· μία από τις έξι παιδιατρικές ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, η οποία καλύπτει τις ανάγκες όλων των νησιών του Ιονίου, ακόμη και την Καλαμάτας.

Από το 2007 ως σήμερα η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου έχει νοσηλεύσει περίπου 600 παιδιά. Ενα από αυτά, ο τετράχρονος Χρήστος-Μάριος, ο οποίος εισήχθη στη μονάδα πριν από περίπου έναν μήνα. Ο λόγος; Ιωση – αυτό τουλάχιστον πίστευαν αρχικά γονείς και γιατροί – η οποία εξελίχθηκε σε σοβαρή πνευμονολογική πάθηση. Αν δεν νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, σήμερα ίσως να μη ζούσε.

Μέρα παρά μέρα εφημερία

Από το 2007 ως σήμερα κανένα παιδί που χρειαζόταν νοσηλεία στην Εντατική δεν έχει διακομιστεί στην Αθήνα, δηλώνει ο εντατικολόγος Παίδων, υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κ. Α. Γ. Ηλιάδης. Τρεις γιατροί και επτά νοσηλευτές κρατούν σήμερα ανοιχτή τη μονάδα, δυναμικότητας έξι κλινών. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τη μονάδα. Κάνουμε μέρα παρά μέρα εφημερία. Η κούραση είναι τέτοια που φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα είμαστε επικίνδυνοι» δηλώνει. Ο κ. Ηλιάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αν δεν προσληφθούν άμεσα δύο γιατροί και τρεις νοσηλευτές, φοβάμαι ότι τα κρεβάτια θα κλείσουν».

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης