Τάκης Σαλονικίδης: Πως με μια μοναδική επέμβαση 10 λεπτών σώζει ανθρώπους με παθήσεις κάτω άκρων

Μια νέα επαναστατική μέθοδος, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο, ήρθε για να «σώσει» ανθρώπους που έχουν παθήσεις των κάτω άκρων είτε αισθητικές, είτε παθολογικές.

Μια επέμβαση σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη, η λεγόμενη PBS , που μόνον ο ορθοπεδικός Dr.  Τάκης Σαλονικίδης, εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια σε πολλές κλινικές της Ελλάδας, με μεγάλη επιτυχία.

Η διαδερμική γενικά τεχνική, εφαρμόζεται στην Ιταλία από 15 ετίας περίπου ενώ η εξέλιξη αυτής είναι η PBS, που τα τελευταία 5 περίπου χρόνια εφαρμόζεται σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα. Έχουν αντιμετωπισθεί από την ομάδα αυτή πάνω από 75.000 περιστατικά με άριστα αποτελέσματα (πάνω από 98%).

Η PBS προέρχεται από τα αρχικά Percutaneous Bianchi System. Ο Dr. Andrea Bianchi είναι ο εμπνευστής της τελειοποίησης της μεθόδου διαδερμικής χειρουργικής στο πόδι, και από το 2015 δημιούργησε την ομάδα PBS (www.allucevalgopbs.it) της οποίας είναι μέλος και ο Dr. Παναγιώτης Σαλονικίδης (www.hellaspbs.gr) (χειρουργούσε και στην Ιταλία  μέχρι τέλος του 2018) καί στην Ελλάδα τώρα είναι ο μοναδικός εφαρμοστής της μεθόδου  PBS, με την πλήρη έγκριση της ομάδας στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα.

Αξιοσημείωτο δε είναι και το ότι πολλοί ασθενείς σε ζωντανές εκπομπές ανέφεραν τις καλλίτερες των εντυπώσεων για επέμβαση με αυτήν την τεχνική από τον γιατρό.

- Γιατρέ σε τι αφορά  αυτό που λέτε παθήσεις άκρου ποδός.

 - Αφορά όλες της παθήσεις του άκρου ποδός όπως κότσι, μεταταρσαλγία (πτώση μεταταρσίων) σφυροδακτυλία και μερικές άλλες σπανιότερες.

Με ποιο τρόπο προσεγγίζει τις παθήσεις του άκρου ποδός η νέα αυτή τεχνική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εσείς.

 - Ο τρόπος είναι απλός πλέον με αυτήν την τεχνική που διορθώνει το πρόβλημα μέσα από μικρές «τρυπούλες» 2-3 χιλιοστών  περίπου και όχι τομές, στα σημεία όπου χρειάζεται, εισάγοντας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, ειδικά εργαλεία-φρέζες για να επιτύχουμε τα επιθυμητά κατάγματα στα οστά που πρέπει, με ακρίβεια καθώς και τενοτομές με ειδικές βελόνες.

- Ποια η διαφορά αυτής της νέας τεχνικής από τις παλαιές.

 - Η διαφορά έγκειται σε πολλά σημεία.  Επιγραμματικά:

  • Μείωση χειρουργικού χρόνου (μόνον λίγα λεπτά)
  • Δεν υπάρχει χρήση υλικών (όπως βίδες, πλάκες, σύρματα κλπ.)
  • Γίνεται με περιοχική αναισθησία (τοπική)
  • Ελαχιστοποιείται σε χρόνο και ένταση ο πόνος
  • Ελάχιστη παραμονή στην κλινική (μόνον λίγες ώρες)
  • Δεν υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά
  • Άμεση και πλήρης φόρτιση μία ώρα μετά την επέμβαση
  • Δεν χρησιμοποιεί ο ασθενής νάρθηκες, βακτηρίες, κλπ
  • Γρήγορη επανένταξη στην καθημερινότητα
  • Περιορισμένη χρήση αναλγητικών (Depon, Panadol)

- Πώς εξετάζεται ένας ασθενής ? Πότε χειρουργείται ? Χειρουργείται και για λόγους αισθητικής ? Υπάρχει συντηρητική αγωγή ?

- Η εξέταση του ασθενούς γίνεται με καλή παρατήρηση του ποδιού και της στάσης του ασθενούς και ακτινογραφίες. Χειρουργώ πόδια πού πάσχουν δηλ. πονούν. Για αισθητικούς λόγους μόνον όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (επάγγελμα, νέες κοπέλες κ.λ.π)

 Όσο αφορά την συντηρητική αγωγή βεβαίως σε μερικούς ασθενείς μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικά πέλματα με μια ειδική προεργασία.

- Βλέπουμε πολλές φορές κάλους στα πόδια μας, σε διάφορα σημεία. Τι σημαίνουν και  τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς.

- Οι κάλοι στα πόδια έχουν συνήθως αιτία παραμόρφωσης κάποιων οστών και γι’ αυτό αν δεν πονούν υπάρχουν οι ποδολόγοι που μπορούν να ασχοληθούν με αυτούς και επίσης με την ευκαιρία να σημειώσω ότι η σωστή περιποίηση των ποδιών είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως παθολογίας ή μη. Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις υπάρχουν τα προαναφερθέντα ειδικά πέλματα.

- Πόσο διαρκεί μια τέτοια επέμβαση, Τι γίνεται με τον πόνο μετά, τι αναισθησία χρησιμοποιείτε και πως είναι η ανάρρωση ?

- Η διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ μικρή (π.χ. για κότσι 10 περίπου λεπτά). Ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ μέτριος και αντιμετωπίζεται με depon ή Panadol. Πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν και τίποτε. Η αναισθησία είναι τοπική (μπλοκ) και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική μετά από 1-2 ώρες.

- Είναι γνωστό γιατρέ, ότι πολλοί χειρουργούνται και μετά από λίγα χρόνια το κότσι ξαναγίνεται. Αληθεύει αυτό.

- Με την τεχνική αυτή την P.B.S. (percutaneous Bianchi System) θα σας πω κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αυτό όντως συνέβαινε με τις παλιές τεχνικές τις «ανοικτές» δηλ.  την κλασσική παλαιά μεθοδο.

Χειρουργούνται 2 πόδια συγχρόνως στον ίδιο ασθενή?

Πρακτικά είναι εφικτό και γίνεται αλλά όχι δυο κότσια μαζί γιατί τότε ο κίνδυνος κάποιας υποτροπής είναι αυξημένος όπως είδαμε από την εμπειρία μας.

Γιατρέ μου, επειδή χειρουργείτε σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, που μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται.

- Κλινικές που εφαρμόζω αυτή την τεχνική στην Ελλάδα, είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά.

 

INFO: Τηλ και επικοινωνία Κιν.    6936764824

Γραμματείας: 2610464062 (καθημερινές 9-14).

Site: www.hellaspbs.gr

Mail; [email protected]

Τάκης Σαλονικίδης

Ορθοπεδικός χειρουργός