Οι πτώσεις μαστίζουν την τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με τις στατιστικές το 30-40% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών έρχονται αντιμέτωποι με μία πτώση ετησίως. Οσο δε η ηλικία ανεβαίνει και κυρίως μετά το 80 έτη το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%. Το χειρότερο δε είναι ότι οι ηλικιωμένοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της πτώσης κι έτσι δεν δίνουν βαρύτητα στην πρόληψη.

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το 10%-15% των πτώσεων να προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Κατάγματα των ισχίων, του καρπού, του μηριαίου όπως και βαριές μυϊκές βλάβες είναι συχνές.

Σε αρκετές περιπτώσεις το χειρότερο είναι οι ψυχολογικές επιπλοκές που ακολουθούν των πτώσεων. Ο φόβος μιας νέας πτώσης, που αποκαλείται η μετά την πτώση αγχώδης διαταραχή, αποτελεί ένα νέο αναγνωρίσιμο κλινικό σύνδρομο της τρίτης ηλικίας.

Οι πτώσεις καταλαμβάνουν την πρώτη θέση της θνητότητας από ατύχημα στους ηλικιωμένους και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των θανάτων από κακώσεις στους άνω των 65 ετών.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Πέραν των επιπτώσεων που έχει το γεγονός μιας πτώσης στον ίδιο τον ηλικιωμένο, έχει σοβαρές συνέπειες και για το οικογενειακό του περιβάλλον, όπως επισημάνθηκε χθες στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καταγμάτων στους Ηλικιωμένους».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η «Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας» και το «Δίκτυο Ευπάθειας και Καταγμάτων Ελλάδος FFN Greece», με την «Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία» (Παράρτημα Πάτρας) ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

Ηταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα εκδήλωση με το συγκεκριμένο θέμα με πρωτοβουλία οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Στο προεδρείο της εκδήλωσης ήταν οι καθηγητές ιατρικής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Καρδαμάκης οι οποίοι υπογράμμισαν ότι και στο θέμα αυτό η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας.