Γ. Δημαράς: Θα δοκιμαστεί στην πράξη η απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας

Ο δήμαρχος θέτει προ των ευθυνών τους, τους δημοτικούς συμβούλους

Η απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα που αποτελεί πάγιο αίτημα των δημοτικών παρατάξεων κυρίως της Αριστεράς, θα εφαρμοστεί στην πράξη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Αυτό είναι το μήνυμα του δημάρχου Γιάννη Δημαρά προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, μετά τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Σώμα από την διαγραφή των «8» από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Ο δήμαρχος μίλησε για το θέμα αυτό χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προαναγγέλλοντας ότι την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Η δήλωση Δημαρά έχει ως εξής:

«Η απόφαση διαγραφής των 8 δημοτικών συμβούλων από τη δημοτική παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» αποστερεί και τυπικά από την παράταξή μας τη δυνατότητα να είναι η παράταξη της πλειοψηφίας. Λέω και τυπικά, γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ουσιαστικά είχε απολέσει την πλειοψηφία από τη στιγμή που οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν το δρόμο της δημόσιας διαφοροποίησης. Δεν θα κρίνω αυτή την επιλογή, εδώ. Θέλω μόνον να επισημάνω ότι αυτή η εξέλιξη διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης.

Πρωτόγνωρη πραγματικότητα θα την αποκαλέσουν κάποιοι και δεν έχουν άδικο.

Όμως θέλω να επισημάνω ότι αυτή η πρωτόγνωρη πραγματικότητα, δεν πρέπει να τρομάζει ή έστω να ανησυχεί, όλους εκείνους που έχουμε ταχθεί υπέρ της ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σίγουρα δεν τρομάζει αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο με αυτό το σύστημα δεν φαλκιδεύεται η θέληση του λαού.

Αν οι εκλογές είχαν γίνει με απλή αναλογική, αυτή θα ήταν η κατάσταση: καμία παράταξη δεν θα διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αν  ο Καλλικράτης περιλάμβανε  τρόπο εκλογής Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων με διαφορετικό ψηφοδέλτιο, όπως  είχαμε ζητήσει κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το αποτέλεσμα θα ήταν πανομοιότυπο.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης, μας έφεραν πιο γρήγορα, μπροστά σε ένα τοπίο απλής αναλογικής.

Και καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε ότι η απλή αναλογική, που αναβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο των μελών του δεν οδηγεί σε ακυβερνησία, αλλά σε προγραμματική σύγκλιση, σε συνεννόηση, σε συνεργασία.

Από την πλευρά μας αυτό θα επιδιώξουμε, αυτό θα κάνουμε.

Θα παλέψουμε για συγκλίσεις, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, η δική μας λειτουργία δεν θα διαπνέεται από τη λογική της επιβολής αποφάσεων, αλλά από τη λογική επεξεργασίας εναλλακτικών λύσεων για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τη πόλη και επιδίωξη συνεννόησης και συναίνεσης στην λύση που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή.

Ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι διακοσμητικός, αλλά ουσιαστικός.

Πλέον, δεν αποφασίζει ένας Δήμαρχος, μια συγκεκριμένη πλειοψηφία. Αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει και η δημοτική αρχή εκτελεί τις όποιες αποφάσεις.

Πλέον, δεν δοκιμάζεται η δυνατότητα του Δημαρά ή της δημοτικής αρχής να κυβερνήσει το Δήμο, αλλά η δυνατότητα ενός μοντέλου δημοκρατίας, της πιο άμεσης, της πιο αντιπροσωπευτικής, της πιο γνήσιας εκπροσώπησης.

Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθώ την Πέμπτη με τους αρχηγούς των παρατάξεων για να αναζητήσουμε από κοινού και να συμφωνήσουμε σε έναν νέο τρόπο συμμετοχικής λειτουργίας, σε έναν τρόπο που θα αναδείξει το δημοτικό συμβούλιο σε πραγματικά κυρίαρχο όργανο αποφάσεων για την πόλη και τους πολίτες της». 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης