«Η απραξία δημιουργεί μέτωπα»

Της Έλενας Κονιδάρη (Μέλους  του Τομέα Υγείας της ΝΔ)

 Με θλίψη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους δύο άτυπους καταυλισμούς των μεταναστών στην ΑΒΕΞ και στου Λαδόπουλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπηρεσία προβαίνει σε διαπιστώσεις σχετικά με τις επικίνδυνες, υγειονομικά, συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών αλλά και γενικότερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Σαφώς και η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση,  η οποία δεν τιμά κανέναν και πόσο μάλλον την τρίτη πόλη της χώρας  που επιτρέπει να έχει στους κόλπους της  ανθρώπους  οι οποίοι να ζουν υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, βαρύνει πρωτίστως την Κυβέρνηση. Ανοίγει πόρτα στους μετανάστες αλλά στην πορεία δεν φροντίζει να τους εξασφαλίζει τις προβλεπόμενες συνθήκες διαβίωσης. Βαρύνει όμως και όλους τους τοπικούς φορείς και εμπλεκόμενους παράγοντες καθώς και για το θέμα αυτό δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν στην κατεύθυνση εφαρμογής μιας κοινής γραμμής.

Πλησιάζει Καλοκαίρι και η  άνοδος της θερμοκρασίας θα επιβαρύνει περαιτέρω τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στους δύο χώρους. Αυτό σημαίνει ότι έγκαιρα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και ακολούθως για ολόκληρη την πόλη.  Είναι καθαρά θέμα ανθρωπισμού και δημόσιας υγείας. Δεν χρειάζονται άλλες συσκέψεις και διαπιστώσεις. Στην εφαρμογή των μέτρων χωλαίνουμε (συστηματική καθαριότητα, υγειονομικοί χώροι, υγειονομικός έλεγχος των εγκαταβιούντων στους χώρους αυτούς).

Πρέπει να ξεσηκώνονται κάθε φορά οι κάτοικοι της Νότιας Πάτρας και να διεκδικούν τα αυτονόητα; Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε την απραξία και την παθητικότητα να δημιουργεί μέτωπα και συνθήκες «πολέμου» στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης.