Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης

Αντίθετα από ότι λέγουν οι πολλοί, εγώ νομίζω ότι ο δικομματισμός αντέχει μια χαρά. Παρά το γεγονός ότι ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας, για την διαχρονική διαφθορά, για την παντελή έλλειψη σχεδίου (δηλαδή για επίσης διαχρονική ανικανότητα), παίρνει ποσοστά άνω του 40% και έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή όπως και να το αναλύσει κανείς. Δεν είναι η... διαστροφή των Ελλήνων που "φροντίζει" για την επιβίωση του δικομματισμού. Υπάρχουν ορατές αιτίες, ιδού οι βασικότερες:

1. Η ανικανότητα της αριστεράς να διαμορφώσει μια ρεαλιστική και πειστική πρόταση εξουσίας. Τα κόμματα αυτά ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ για να απευθυνθούν στους πολίτες (η κρίση μετρά ήδη 5 χρόνια και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δυόμισι). Μπορούσαν να επεξεργαστούν προτάσεις και να επικοινωνήσουν με τον πολίτη. Τι έκαναν; Τίποτα. Φραστική αντιπολίτευση, εξοργιστική αδυναμία να προτείνουν κάτι, αγώνας στα τηλεπαράθυρα της συσκότισης και της ανούσιας. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ για τη ζωή μας.

2. Οι βολεμένοι του δικομματισμού είναι ακόμα πολλοί. Μη βλέποντας να τπάρχει μια άλλη πρόταση εξουσίας θεωρούν συμφέρον να παραμείνουν στα κόμματα που εξακολουθούν να ρουσφετολογούν.

3. Τα ΜΜΕ. Σφιχταγκαλιασμένα με τον δικομματισμό κινδυνολογούν, φιμώνουν φωνές, επιλέγουν τι θα βγει στην δημοσιότητα.

Σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Τουρκία, κόμματα που κυβερνούσαν και είχαν εκατοντάδες βουλευτές σαρώθηκαν σε μια μόνον εκλογική μάχη! Γιατί; Γιατί υπήρχε εναλλακτική πρόταση. Στην Ελλάδα του δικομματισμού ποιά είναι η εναλλακτική πρόταση; Το "αυτοί απέτυχαν ψηφίστε εμάς" κόβει ποσοστά από τον δικομματισμό, δεν τον νικά όμως. Γι αυτό και οι ευθύνες των Κουβέλη, Τσίπρα και λοιπών είναι πια ιστορικές. Αδυνατούν να κερδίσουν δυο φθαρμένα και αποτυχημένα πολιτικά κόμματα. Εξ αιτίας τους ζουν ακόμη. Και παίρνοντας ένα 48-50% θα ξανακυβερνήσουν.