Goldman Sachs: Πόσο θα ανέβει το κόστος δανεισμού των κρατών το 2019

Οι ειδικοί έχουν ήδη κηρύξει από φέτος το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού, καθώς η κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη έχει αυξήσει τρεις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού και ετοιμάζεται για ακόμη μία αύξηση τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο διεθνώς η πίεση για δανειολήπτες, κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα είναι εντονότερη το 2019, όταν αρκετές ακόμη κεντρικές τράπεζες θα αποχαιρετούν τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, που κληροδότησε η παγκόσμια κρίση. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, σε σημείωμά της για τους επενδυτές, η Goldman Sachs επιχειρεί να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν οι αποδόσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Πού θα φτάσουν αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων, οι οποίοι δίνουν συχνά την κατεύθυνση και στην υπόλοιπη αγορά; Πόσο θα πιέσουν οι αγορές την Ιταλία;

Τι θα γίνει με τη Βρετανία του Brexit και θα συνεχίσει το γερμανικό χρέος να αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας θα ενισχυθεί, χωρίς όμως να απογειωθεί πάνω από το 4% ή και το 5%, όπως έχει προειδοποιήσει μερίδα αναλυτών.

Την τοποθετούν κατά μέσο όρο στο 3,5%, δηλαδή περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Nα σημειωθεί δε ότι έχει ήδη αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. 

Στην Ευρώπη η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 0,8% από περίπου 0,35% σήμερα. Η άνοδος είναι αξιοσημείωτη, αλλά το κόστος δανεισμού της Γερμανίας θα παραμείνει αξιοζήλευτο από τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη.

Η Βρετανία, που θα εξέλθει με ή χωρίς συμφωνία από την κοινότητα μέσα στο επόμενο έτος, αναμένεται να δει την απόδοση του 10ετους να αυξάνεται κατά 70 μονάδες βάσης, στο 2,1%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πως οι έως τώρα αντιδράσεις της αγοράς αποκαλύπτουν πως όταν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη στερλίνα και στρέφονται στα βρετανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των τελευταίων να υποχωρούν.

Ένα αρνητικό σενάριο, όπως αυτό του no deal θα προκαλούσε ισχυρό σοκ στην βρετανική οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να ανακόψει τα σχέδια της Τράπεζας της Αγγλίας για αυξήσεις επιτοκίων. 

Αντιθέτως στην Ιταλία οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά κρατικού χρέους, με την Goldman να μην αποκλείει (χωρίς πάντως να θεωρεί ότι είναι και η πιθανή εξέλιξη) εκτίναξη του spread έναντι των γερμανικών πάνω από τι 400 μονάδες εάν Ρώμη και Βρυξέλλες επιμένουν στη σημερινή γραμμή σύγκρουσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απόδοση του 10ετους ιταλικού θα έφτανε στο 4,8% - επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από εκείνα στα οποία βρίσκεται σήμερα εκείνη του ελληνικού 10ετούς. 

Εκτός Ευρώπης υπάρχει ένα μεγάλο καταφύγιο για τους επενδυτές που επιθυμούν πάνω από όλα ασφάλεια, αυτό των ιαπωνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους κοντά στο 0,2%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης