Χρεοκοπία, ή μερικό "κούρεμα, ή ολικό "κούρεμα". (Και εκβιασμός με 90 δισ. ευρώ).

Ευρώ-δραχμή

Τα πάντα είναι ανοικτά στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-τρόικας. Παρά τις πολύμηνες επαφές των δύο πλευρών η κατάσταση περιγράφεται πλέον ως "χειρότερη από κάθε άλλη φορά". Ο λόγος; Για να είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος το "κούρεμα" των ομολόγων θα πρέπει να φτάσει σχεδόν στο 90%! Οι ιδιώτες που έχουν τα 
χρήματά τους εξασφαλισμένα μέσω ασφαλίστρων, δεν δέχονται τέτοιο "κούρεμα", αλλά ούτε και επιτόκιο κάτω του 6% για τα ομόλογα αντικατάστασης. Έτσι ο παράγοντας που ρυθμίζει τις εξελίξεις είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο "κούρεμα" που πρέπει να είναι σχεδόν στο 100%.

Μια πρώτη πιθανότητα λοιπόν είναι ακόμα και να πτωχεύσει η χώρα. Οι ιδιώτες να μην ακολουθήσουν και η τρόικα να κρίνει ότι με την Ελλάδα "καλύτερα να τελειώνουμε τώρα". Μια δεύτερη πιθανότητα είναι οι ιδιώτες να δεχτούν ένα επιτόκιο κάτω του 5%. Σ΄αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. θα σκεφτεί αν απαιτείται να παράσχει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια απ΄ότι έχει υποσχεθεί.

Όλες οι αποφάσεις θα παρθούν τέλος του μήνα στη σύνοδο κορυφής όπου η Ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει την οριστική λύση. Αυτή την στιγμή οι Ευρωπαίοι πιέζουν τους ιδιώτες να συμφωνήσουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση δηλώνοντας με νόημα ότι "υπάρχει πάντα και η εθελοντική αναδιάρθρωση..!".

ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ

Στο μεταξύ κερδοσκόποι αυτές τις μέρες, αγοράζουν μαζικά και σε πολύ χαμηλές τιμές ελληνικά ομόλογα. Πρόθεσή τους είναι να αναλάβουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις και -εν τέλει- να εκβιάσουν υπέρ των συμφερόντων τους. Οι κερδοσκόποι κατέχουν ήδη ελληνικά ομόλογα 90 δισ. ευρώ και πρόκειται να απαιτήσουν ή την πλήρη εξόφλησή τους στην... ονομαστική τους τιμή, ή την χρεοκοπία της Ελλάδας! Μόνη άμυνα απέναντί τους -αν τελικά δεν συμφωνήσουν- η υποχρεωτική αναδιάρθρωση που έχει οριστεί στο 75%.

Τέλος πάντα επίκαιρο είναι το ερώτημα αν η Ελλάδα "θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα ώστε να εισέλθει σε τροχιά αντιμετώπισης της ύφεσης".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης