Χάθηκαν τουλάχιστον 400 δισ. ευρώ από τις αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα κυρίως λόγω των φόρων

Οι πολιτικοί για να εισπάξουν 5-6 δισ. ευρώ από το χαράτσι και τον ΕΝΦΙΑ, απομείωσαν την ακίνητη περιουσία τουλάχιστοα κατά 400 δισ. ευρώ!

Όπως προκύπτει, οι Έλληνες έχασαν 400 δισ. ευρώ - περισσότερα από το δημόσιο χρέος της χώρας - από την απομείωση της ακίνητης περιουσίας τους! Ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φτάνουν στο 1 τρισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9), οι σημερινές εμπορικές αξίες προσγειώνουν στα 600 δισ. ευρώ την τρέχουσα πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Σημειωτέον ότι την περίοδο της ευημερίας πολλά ακίνητα είχαν εμπορική τιμή μεγαλύτερη της αντικειμενικής, δηλαδή αυτά τα 400 δισ. ευρώ μάλλον δεν είναι το πραγματικό ποσό που έχει χαθεί (είναι μεγαλύτερο).

Κύρια αιτία της φοβερής απομείωσης της ακίνητης περιουσίας είναι οι πρωτοφασνείς φόροι.

Στο μεταξύ :

* 6 στους 10 διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο, ήτοι κατοικία, επαγγελματική στέγη ή εντός σχεδίου οικόπεδο.

* Το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων (2.769.177 φορολογούμενοι) έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, με τη μέση αξία να φθάνει μάλιστα στις 22.954,80 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007).

* Περίπου 114.793 άτομα (2% των ιδιοκτητών) διαθέτουν αστικά ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους ξεπερνά τα 500.000 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007).

* Περίπου 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Η ψευδής συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ανερχόμενη στο 1 τρισ. ευρώ οδηγεί και στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 0,27% της αξίας των ακινήτων των Ελλήνων. Ωστόσο, εάν οι τιμές των ακινήτων αναπροσαρμοσθούν στις εμπορικές αξίες προκύπτει ξεκάθαρα πως η επιβάρυνση αυτή είναι τουλάχιστον διπλάσια !

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης