Φιλίπ Λεγκρέν : Τραγικά τα λάθη που κατέστρεψαν την Ελλάδα

O Φιλίπ Λεγκρέν, σύμβουλος του Μπαρόζο, κυκλοφόρησε βιβλίο που ξεγυμνώνει την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ και φέρνει ωε πρώτο παράδειγμα την Ελλάδα που ενώ αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη.

«Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε δύο προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσοτέρων των 200 δισεκατομμυρίων ευρών, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη» σημειώνει.

Ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι παρανοώντας το πρόβλημα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία- ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ.

Αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό.

Αυτό τους οδήγησε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περικοπών δαπανών, αυξήσεων φόρων και να μειώσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν τις εξαγωγές πιο φτηνές. Αυτή η πολιτική απεδείχθει διχαστική "βάζοντας τους πιστωτές αντιμέτωπους με τους οφειλέτες", σχολιάζει ο Λεγκρέν στο βιβλίο του.

Σε όλη την Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 30 ετών δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Δημιουργείται μια χαμένη γενιά» προσθέτει.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης