"Φέρτε στην Ελλάδα τις καταθέσεις σας με φόρο 5% και χωρίς πόθεν έσχες"!

Παπαδήμος, Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν ήδη συμφωνήσει στην πρώτη ουσιαστικά θετική απόφαση στην οικονομική πολιτική της χώρας. Πρόκειται για την επιστροφή των καταθέσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό με δύο ισχυρά κίνητρα:

α) Φόρος μόλις 5% που υπερκαλύπτεται από το επιτόκιο κλειστών καταθέσεων, που σήμερα είναι στο 7% και

β) Αυτόματη κατάργηση του πόθεν έσχες που σημαίνει νομιμοποίηση όλων των χρημάτων

Ο κ. Παπαδήµος, µιλώντας την περασµένη Πέµπτη σε ακροατήριο 1.200 πολιτικών, οικονοµικών παραγόντων και επιχειρηµατιών στο ετήσιο συνέδριο του ΕλληνοΑµερικανικού Επιµελητηρίου, τόνισε: «∆εν βρίσκοµαι εδώ για να σας υποδείξω την τέχνη του επενδύειν και του επιχειρείν. ∆εν υπήρξα ποτέ επιχειρηµατίας, παρά µόνο πανεπιστηµιακός οικονοµολόγος και λειτουργός του δηµοσίου συµφέροντος στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εσείς που εκπροσωπείτε το υγιές, παραγωγικό και επιχειρηµατικό δυναµικό αυτής της χώρας ξέρετε τις δυσκολίες. Εσείς που λαµβάνετε αποφάσεις σε µεσοµακροπρόθεσµο ορίζοντα, γνωρίζετε τις αντιξοότητες που συνεπάγεται ένα οικονοµικό και επιχειρηµατικό περιβάλλον κινδύνων και αβεβαιότητας. Σας καλώ όµως, εκτός από τις δεδοµένες δυσκολίες, να διακρίνετε το µέλλον της Ελλάδας και να επενδύσετε σ’ αυτό».

Με τον τρόπο αυτόν κήρυξε την εθνική εκστρατεία για την επιστροφή των καταθέσεων και των κεφαλαίων που έχει ανάγκη η οικονοµία στην Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπαδήµος έχει συζητήσει µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αρχηγό της Ν∆ κ. Αντώνη Σαµαρά το ζήτηµα του επαναπατρισµού των κεφαλαίων. Μάλιστα ο κ. Σαµαράς πρότεινε να θεσπιστεί ένας µικρός φορολογικός συντελεστής (5%) για τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οσοι το αποδεχθούν απαλλάσσονται αυτόµατα από το «πόθεν έσχες».

Ως εγγύηση συµµετοχής στην εθνική αυτή προσπάθεια ο κ. Παπαδήµος επεσήµανε τα εξής:

- Η κυβέρνηση συνεργασίας σηµατοδοτεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και συνέχειας. Αποτυπώνει την ισχυρή και αποφασιστική βούληση του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί τη θέση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσµούς. Με τη στήριξη των εταίρων µας, η χώρα ακολουθεί ένα φιλόδοξο και επώδυνο πρόγραµµα οικονοµικής προσαρµογής που θα ανορθώσει την ελληνική οικονοµία και θα διασφαλίσει τη θέση µας στη ζώνη του ευρώ.

- Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου επιβεβαιώνεται η δέσµευση της Ευρώπης στη στήριξη και ακεραιότητα του συνόλου της ευρωζώνης. - Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. «Ολα αυτά συνιστούν εγγυήσεις σταθερότητας» είπε και σηµείωσε: «Θέλω λοιπόν να απευθυνθώ σε εσάς, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις επαναπατρισµού των κεφαλαίων σας στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα αποκαθίστανται. Η Ελλάδα χρειάζεται τη δηµιουργική συµβολή σας, η οικονοµία το επιχειρηµατικό ταλέντο σας, το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα τα κεφάλαιά σας».

Βενιζέλος: Ολα είναι γνωστά

Σε ανάλογο τόνο ο υπουργός Οικονοµικών απηύθυνε έκκληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να φέρουν πίσω τις καταθέσεις λέγοντας: «Ο πρώτος στόχος είναι να διαµορφωθεί ένα κίνηµα επιστροφής καταθέσεων. Αν οι Ελληνες ξαναφέρουν τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι διασφαλισµένες µέσα από τις εγγυήσεις του νέου προγράµµατος, θα αλλάξει άµεσα η κατάσταση στην αγορά, η ρευστότητα. Ας το κάνουµε αυτό, το οφείλουµε στην πατρίδα µας» . Τους κάλεσε µάλιστα όλους να ανταποκριθούν τονίζοντας ότι «όλα πλέον είναι γνωστά»:

1. «Οι τράπεζες απάντησαν για τα εµβάσµατα εξωτερικού του 2009 και του 2010 και σύντοµα θα σταλούν και τα στοιχεία του 2011. Αυτά τα στοιχεία είναι επεξεργασµένα µε βάση το ύψος του ποσού, ώστε να είναι στη διάθεσή µας όλα τα εµβάσµατα άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αν θέλουµε µπορούµε να κατεβάσουµε το όριο και να έχουµε στη διάθεσή µας τα εµβάσµατα άνω των 100.000 ευρώ και έχουµε και εµβάσµατα τα οποία είναι πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι δικαιολογούν το δηλωµένο και φορολογούµενο εισόδηµα και η δηλωµένη περιουσία.

2. «Ολες αυτές οι καταστάσεις έχουν σταλεί και στη Γενική Γραµµατεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων και στο Σ∆ΟΕ και όπου έχουµε απόσταση µεταξύ εµβάσµατος και εισοδήµατος διεξάγονται έλεγχοι. Είναι στην προτεραιότητα της δράσης όλων των ελεγκτικών µηχανισµών. Η Γενική ∆ιεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων ασχολείται κατ’ εξοχήν µε το ζήτηµα αυτό».

Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόµενες ηµέρες – µέσα στις γιορτές – θα αναρτηθεί η λίστα των µεγάλων οφειλετών των φυσικών προσώπων στο ∆ιαδίκτυο.

 

Πηγή: 
molonoti.gr/με πληροφορίες από το Βήμα

Δείτε επίσης