Τρεις αιτίες που μπορεί να φέρουν απολύσεις στις Μεταφορές - Ενισχύονται αεροπλάνο, πλοίο, αλλά όχι το φορτηγό

Στα πρόθυρα μαζικών απολύσεων βρίσκεται ο κλάδος των Μεταφορών λυγίζοντας υπό το βάρος της βαριάς οικονομικης κρίσης και της κατάρρευσης του μεταφορικού έργου. Οι Μεταφορές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας που αναγκαστικά θα τα ματακυλήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι:

- Η μείωση του μεταφορικού έργου κατά 80%, λόγω του lockdown της αγοράς που μάλιστα βρηκε τον κλάδο εντελώς απροετοίμαστο να προσαρμοστεί.

- Η μετάθεση πληρωμη ΟΛΩΝ των επιταγών (ακόμα και αυτών που θα μπορούσαν να τις πληρώσουν), μέχρι και 31 Μαίου, κατά 75 ημέρες. Πολλές εταιρείες ξεμένουν από μετρητά, την ώρα που όλες οι υποχρέωσεις τους (μισθοί, διόδια κ.α.) είναι μετρητοίς.

- Η μαζικη αξιωση των πελατών του κλάδου που απαιτούν μεγάλες εκπτώσεις στο ήδη συμφωνημένο έργο, προφασιζόμενες και αυτές, τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ένα μεταφορικό έργο ηδη σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος πρέπει να δώσει και νέες εκπτώσεις για να μην χαθούν πελάτες.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις Μεταφορές επιδοτώντας αεροπορικές εταιρείες και ναυτιλία, αλλά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη μέριμνα και για το φορτηγό. Μάλιστα ίσως να μην αναγγελθεί ούτε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο 13%. που θα εφαρμοστεί για τις επιβατικές συγκοινωνίες.

Θυμίζουμε ότι τα Συνδικάτα Μεταφορών είχαν ζητήσει οικονομική ενίσχυση 3.000 ανά φορτηγό, δηλαδή συνολικά ένα ποσό κάτω των 100 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση έστω και με μικρότερο ποσό, που θα έδινε μια μικρή ανάσα στον κλάδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης