Το Υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει για λόγους οικονομίας κατάργηση των Φοιτητικών Εστιών και της μεταφοράς μαθητών;

Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα από τις πρόσφατες αποφάσεις του υπ. Παιδείας που επιβάλλουν πρωτοφανείς περικοπές στην μεταφορά μαθητών και μεταφέρουν τις Φοιτητικές Εστίες στα ΑΕΙ... χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα! Όλοι πιστεύουν ότι τα παραπάνω είναι "το πρώτο βήμα" για την κατάργηση και των δύο θεσμών! Αυτό σημαίνει μεταφορά των μαθητών και διατροφή των φοιτητών με έξοδα των οικογένειών τους...

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Στα ΑΕΙ υπάρχει μέγας εκνευρισμός γιατί από 1.1.2012 οι φοιτητικές εστίες παιρνούν στα Πανεπιστήμια χωρίς πόρους. Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας που ήταν ο φορέας τους, δίδει τις Εστίες αλλά ... κρατά τα χρήματα. Οι πρυτάνεις επισημαίνουν:

* Δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τις Εστίες. Πως θα πληρωθούν υπάλληλοι, προμηθευτές, ρεύματα, συντηρήσεις κ.α.;
* Ακόμα κι αν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να πληρώνουν τα ΑΕΙ γιατί θα απορίπτει τα εντάλματα ο επίτροπος αφού δεν γίνεται τα Πανεπιστήμια να πληρωνουν τιμολόγια άλλου φορέα.

Οι πρυτάνεις ζητούν για το πρώτο εξάμηνο του 2012 να παραμείνουν οι φοιτητικές Εστίες στο Ε.Ι. Νεότητας ώστε να υπάρξει χρόνος προσαρμογής. Στην πανεπιστημιακή κοινότητα υπάρχει ο φόβος ότι η μεταφορά των Φ.Ε. στοχεύει στην απαλλαγή του κράτους απο τα κόστη λειτουργίας τους και εν συνεχεία στην κατάργησή τους ή στην επιβάρυνσή τους από τους ίδιους τους φoιτητές.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης όπως και οι δάσκαλοι έχουν εξεγερθεί μετά την απόφαση του υπ. Παιδείας να μειώσουν σε μη ρεαλιστικές τιμές την μεταφορά των μαθητών. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες να αναλάβουν φέτος τις μεταφορές. Και σ' αυτή την περίπτωση οι εκπαιδευτικοί ζητούν να συνεχιστούν οι μεταφορές με τους παλιούς συμβασιούχους έως ότου υπάρξει μια άλλη "λύση". Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι και στις μεταφορές μεθοδεύεται η έστω μερική κατάργηση του θεσμού...

Σε κάθε περίπτωση οι "κρυφές" περικοπές ίσως καθορίσουν το μέλλον δύο ισχυρών θεσμών όπως οι Φοιτητικές Εστίες και η μεταφορά μαθητών.

                                                                                                               ΟΥΤΙΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης