Το σαράκι της κρίσης κατατρώει και τις Χαλυβουργίες της χώρας. Απίστευτη πτώση της ζήτησης και υπερδανεισμός

Τρεις κολοσσοί οδεύουν προς την οικονομική καταστροφή αν και πριν μερικά χρόνια ήσαν υγιέστατοι. Χαλυβουργική, Σιδενόρ και Χαλυβουργία έχουν περιέλθει σε κατάσταση σοκ μετά την διαπίστωση ότι οι παραγγελίες στην Ελλάδα έπεσαν από τους 2.200.000 το χρόνο στους... 300.000 τόνους, δηλαδή στα επίπεδα της δκαετίας του 50!

Η πτώση κατά 80% της οικοδομικής δραστηριότητας και η διακοπή των δημοσίων έργων έχουν φέρει απόγνωση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

* Η ΣΙΔΕΝΟΡ με 2.800 εργαζόμενους, έχει ζημία 50 εκατ. ευρώ μόνο φέτος, στο α΄εννιάμηνο του 2012. Τα δε δάνεια της εταιρείας είναι ήδη στα 550 εκατ. ευρώ.

* Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ με 480 εργαζόμενους έχει ζημίες 60 εκατ. ευρώ (2011) και δάνεια 330 εκατ. ευρώ.

* Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ έχει 50 εκατ. ευρώ ζημία (2011), 290 εκατ. ευρώ δάνεια και 560 εργαζόμενους.

Οι Τράπεζες ήδη ανησυχούν δεδομένου ότι ο συνολικός δανεισμός στον χάλυβα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Και αντιπροτείνουν ακόμα και συγχώνευση τους για να ανταπεξέλθουν. Αυτό σημαίνει μονοπώλιο και λιγότερες θέσεις εργασίας φυσικά.

Στο μεταξύ και ηέξοδος των τριών εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού δεν απέδωσε αφού οι περισσότερες συμφωνίες που κλείστηκαν ήσαν κάτω του κόστους. Οι εξαγωγές δεν απέδωσαν τίποτε δηλαδή.

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Δημόσιο (και) από τον χάλυβα δεν έχει λαμβάνειν φόρους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης