Το λάθος: Η κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ περίοδο χάριτος.

Τρόικα

Η Ελλάδα βιώνει ένα πρωτοφανές κλίμα ασφυξίας εξ αιτίας ενός στρατηγικού λάθους στις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Ε.Ε. Δεν προνόησε να ζητήσει-απαιτήσει μια περίοδο χάριτος ώστε στο διάστημα αυτό, να μπορέσει να λάβει όσα μέτρα πρέπει για να τονωθεί η ανάπτυξη και να φτάσει η χώρα σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Η αξίωση της τρόικας για άμεσα αποτελέσματα (κάτι σχεδόν αδύνατον), έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε διαρκείς περιστροφές σε έναν κύκλο χωρίς διέξοδο. Η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί ελαφρώς περισσότερα χρήματα ώστε έχοντας καλύψει και τα ελλείματα των επόμενων 18 μηνών να "προλαβαίνει" να εξορθολογίσει τα οικονομικά της.

Στη λογική των άμεσων αποτελεσμάτων χάνεται διαρκώς πολύτιμος χρόνος με την ύφεση να μεγαλώνει και όλα να γίνονται χειρότερα. Η τρόικα ζητεί εκ νέου, άμεση κατάργηση 100 φορέων του Δημοσίου, απολύσεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων χωρίς κανένα παραθυράκι, καταργήσεις 13ου και 14ου μισθού και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το χειρότερο. Ζητεί το όποιο έλλειμα του 2011 (ίσως φτάσει στα 2 δισ. ευρώ), να... καλυφθεί το 2012! Το ερώτημα είναι: Πως με τέτοια ύφεση; Και αφού είναι έτοιμοι να δώσουν στη χώρα 130 δισ. ευρώ, γιατί δεν συνυπολογίζουν ένα ακόμη (πολύ μικρό) ποσό που να μην καθιστά την ελληνική οικονομία μονίμως ασθμαίνουσα και ελλειματική;

Στο μεταξύ στη Γερμανία φημισμένοι οικονομολόγοι βεβαιώνουν ότι "το ελληνικό χρέος είναι έτσι κι αλλιώς μη βιώσιμο" και προτείνουν... διαγραφή του! "Δυο χρόνια προσπαθεί η ευρωζώνη ανεπιτυχώς γιατί να τα καταφέρει τώρα;" γράφουν οι γερμανικοί Financial.

Η στάση της ευρωζώνης ερμηνεύεται πάντως. Θέλουν "άμεση λύση τώρα με όποιο κόστος". Το μεγάλο τους άγχος είναι, αν η Ελλάδα επιτέλους πάρει μέτρα προσαρμογής αντι να κωλυσιεργεί... Πρόβλημα έχει προκύψει και με το "κούρεμα" των ομολόγων, όπου το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελλήνικό χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει τα επιτόκια των νέων ομολόγων να πέσουν κι άλλο.

Οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν πρόκειται να αποτρέψουν τις συμφωνίες "κουρέματος" και δανεισμού. Ωστόσο φαντάζει αδύνατον η Ελλάδα να μπορέσει σε αυτό τα ασφυκτικό και περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον να περάσει σε πλεονασματικούς προυπολογισμούς άμεσα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης