Το ΚΑΣ ξεμπλοκάρει τώρα, την επένδυση στο Ελληνικό

Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες για παρεμβάσεις εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

οι αιτούντες (ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ) ζήτησαν την αλλαγή δυο όρων της υπουργικής απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακολούθησε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 23ης Απριλίου 2019.

Ο πρώτος αφορούσε τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, του οποίου έχει εγκριθεί η μεταφορά και επανατοποθέτησή του στο σημείο εύρεσής του, με την προστασία και ανάδειξή του να εξασφαλίζεται από την πρόβλεψη ικανού αδόμητου χώρου γύρω από αυτόν. Οι αιτούντες ζήτησαν ο χώρος αυτός να οριστεί στα 15 μ.

Ο δεύτερος όρος αναφερόταν στην κατάθεση προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ όλων των μελετών (αρχιτεκτονικών κ.α.) για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, κυρίως εκείνες που αφορούν τα υψηλά κτίρια.
Ο όρος αυτός ζητήθηκε είτε να τροποποιηθεί είτε να απαλειφθεί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης