Το Καζακστάν έκοψε την πίστωση για αργό πετρέλαιο στην Ελλάδα

Στο ιρανικό πετρέλαιο στρέφεται η Ελλάδα λόγω κρίσης

 Η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει, τους τελευταίους μήνες, να αγοράζει αργό από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αγορές και οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την Αθήνα, καθώς φοβούνται ότι θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και στρέφονται στο ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters.

Εκπρόσωποι εταιριών εμπορίας καυσίμων τονίζουν ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να απευθυνθεί στο Ιράν για τις προμήθειες που χρειάζεται, παρά τις πιέσεις που ασκούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για «πάγωμα» των εμπορικών συναλλαγών με την Τεχεράνη, ως μέρος των κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Tο Reuters επικοινώνησε με περισσότερους από 20 εκπροσώπους εταιριών εμπορίας καυσίμων, οι οποίοι τόνισαν ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει, τους τελευταίους μήνες, να αγοράζει αργό από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δουλέψει με «ανοικτή πίστωση», δεδομένης και της δικής του δυσκολίας να πουλήσει το αργό του.

Επειδή η Ελλάδα δεν έχει δική της παραγωγή, βασίζεται στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 2010 το 46% του αργού που εισήγαγε η Ελλάδα προήλθε από τη Ρωσία, το 16% από το Ιράν, το 10% από Σαουδική Αραβία, άλλο ένα 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη και 7% από το Ιράκ.

 

Πηγή: 
skai.gr

Δείτε επίσης