Το ισχυρό ευρώ «εχθρός» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Το ισχυρό ευρώ ενδεχομένως να αποτελεί την επόμενη, μεγάλη απειλή για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές της Societe Generale.

Σχεδόν το 60% των εσόδων για τις επιχειρήσεις του πανευρωπαϊκού Euro Stoxx προέρχονται από δραστηριότητες εκτός του μπλοκ (17% από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από άλλες χώρες), γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζονται άμεσα από τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Η αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος -λόγω της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν αντιθέσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις της FED που έδιναν ώθηση στο δολάριο- προσέφερε στήριγμα στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ η ανάκαμψή του το 2017 ήταν ένας από τους λόγουςγια την επιβράδυνση της κερδοφορίας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζουν οι αναλυτές της SocGen.

Oι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν ανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος στο 1,16 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη FED σε μεταστροφή προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης. Η SocGen δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής ύφεσης στις αρχές ή τα μέσα του 2020.

Κατά συνέπεια δεν είναι απορίας άξιον που οι επενδυτές απογοητεύθηκαν από τις ανακοινώσει Ντράγκι, από τη στιγμή η αντίδραση άλλων κεντρικών τραπεζών απέναντι στην πρόκληση του εμπορικού πολέμου είναι πιο τολμηρή. Η Αυστραλία μείωσε τα επιτόκια, για πρώτη φορά έπειτα από μία τριετία, ενώ σε μείωση επιτοκίου προχώρησε και η Ινδία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιτοκιακών μειώσεων ή ακόμη και ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. δηλώσεις που δεν φάνηκε να επηρεάζουν τις αγορές μετοχών, διότι γνωρίζουν ότι τα χέρια της ΕΚΤ είναι δεμένα. Στον αντίποδα, η Fed έχει τα περιθώρια για μειώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο, ενισχύοντας το ευρώ. 

Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν άνοδο 4% του ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο, στο 1,17 έναντι του δολαρίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης